Leapsa sovietica : Femeile din viata mea

Cred ca am mai mentionat undeva ca am un blog de refulare a sufletului meu rus, in rusa pentru rusi. Sau daca voiti domniile voastre: un blog de vaicareala si ciritca literara in limba materna. Trebuie sa stiti ca in blogosfera ruseasca nu numai doamnele, dar si barbatii isi trimit provocari de genul lepselor. Totusi nu ne postam unii altora flori vinerea. Nici asa!

Dar intorcandu-ne la ideea generala, cum blogul acela nu-i moderat din simplul motiv ca oricine are dreptul fundamental de a da cu noroi in Esenin si de a-l scuipa pe Maiakovski, al meu prieten Dima (complet ignorat pe acest blog) a putut sa se manifeste si sa-mi lanseze provocarea sa scriu despre “femeile din viata mea”. Stati asa, sa nu va inchipuiti ca Dima sau cel care a lansat primul provocarea e vreun romantic incurabil. Nope, leapsa asta (daca putem sa-i zicem asa), a fost interpretata de toti ca o ocazie de a-si etala panoplia de victime de gen feminin (sper…) orbite de dragoste, secerate de dorinta si siderate de placeri neintalnite cu alt barbat. Iata aici traducerea literara a postului rusesc:

Eeeei, cum eu inca mai am ceva neuroni supravietuitori plus o sotie si un dram de respect, voi interpreta in stilul meu caracteristic cererea (adicatelea acana) si va voi vorbi despre acele femei care si-au lasat amprenta pe mai mult de doua ore din viata mea. Sunt exact 4. Fiindca sunt om cu scaun la cap, nu le voi insira aici, fiindca stiu ca in pofida ordonarii aleatorii, as lasa loc la interpretari si as fi traznit din 4 zari. Cum nu e una la fel cu alta, ele sunt roza vanturilor mele, punctele mele cardinale, centrul universului meu:

Nord

Craiasa Zapezii se afla in nordul inghetat al existentei mele. E impunatoare ca un iceberg, rece si pufoasa ca bulgarii de zapada. Inteligenta ei, patrunzatoare precum crivatul sficuitor, ma paralizeaza de respect. Craiasa Zapezii stie tot ce poti, stie tot ce vrei, nu-i poti ascunde nimic. Ochii ei iti ingheata mintile, te domina si te controleaza.

Sud

In sudul existentei mele se afla un Uragan. O furtuna tropicala de o frumusete rara, cu forta a mii de tunete, inspaimantatoare si fascinanta. Schimbatoare ca vremea, imprevizibila ca oceanul, pasionala ca fulgerul, emana o putere diabolica. O singura privire in ochiul furtunii si esti pierdut, esti parte din ea. Fiindca in ochiul furtunii sunt nori catifelati si albi, soare fierbinte, ploaie de primavara si dragoste infinita. E caldura si pace si pasiune.

Est

In est este o rusalca, o zana, o maga. O iela in mijloc de campuri de maci si de mere verzi. Fiinta ei e viata, ochii sunt pasiune, atingerea ei e rai. In ochii ei e linistea,  in bratele ei simti siguranta, buzele ei sunt pacat. Este o maiestra a dorintei, o stratega desavarsita. Te infioara, te subjuga te face al ei. O doresti, o vrei, o cauti, dar grija mare pamantene, lungi si complicate sunt ritualurile cu o maga si orice pas gresit, orice gest necugetat iti va ruina planurile.

Vest

In vest este o padure seculara unde razbate numai lumina ce ti se cuvine. Ratacitul se pierde la nesfarsti printre naluci. Calatorului atent vantul ii spune drumul prin labirintul de poteci. Adierea e sfat iar fosnetul frunzelor e iluzie. Respectul si puterea e in seva fiecarui copac.

Ele toate sunt masura stabilitatii mele. Lumea mea, asa cum o stiu, n-ar exista in afara lor. Ele sunt femeile vietii mele.

  10 comments for “Leapsa sovietica : Femeile din viata mea

 1. Aprilie 29, 2013 la 9:38 pm

  I-aş da share pe facebook, dar numai dacă îmi dai voie. Crede-mă că te-ai născut poet. Nu e siropos. E ca un basm sau ca un poem. Sunt 4 metafore.Să înţeleg că mama ta este Crăiasa zăpezii? Iar Kadia este uraganul?Vestul…bunicii din Franţa? Extraordinar de frumos…

  • Aprilie 29, 2013 la 10:33 pm

   Desigur, tot ce public e public, nu ma deranjeaza absolut deloc. Multumesc foarte mult, nu ma asteptam sa placa! Sunt foarte suprins!
   Da, alocarea e aproape perfecta! Una dintre persoane este mama prietenului meu cel mai bun, o doamna care a fost foarte draguta cu mine cand eram mic si nu prea ma descurcam.

 2. Aprilie 29, 2013 la 9:38 pm

  Şi foarte sensibil.

 3. Iunie 5, 2014 la 5:20 am

  Noroc cu Kadia ca a facut reclama acestei lepse de care nu stiam ! Mi-a placut ff mult raspunsul tau frumos organizat si deosebit decomplex descriptiv, desi nu imi dau seama, probabil din ignoranta culturala, de ce este intitulata Leapsa sovietica…decat daca poate asa la figurat doreai sa spui ca URSS-ul a inclus, printre altele, si o aglomeratie de culturi sau influente culturale si povesti din cele 4
  zari, insa societatea URSS nu a fost singura de acest gen de pe lume.

  • Iunie 5, 2014 la 6:00 am

   Of, stiam eu ca ar fi teoretic ff dificil sa incerc sa preiau aceasta leapsa desi am fost si inca raman tentat pt ca ma tenteaza acea roza a vanturilor desenata de prof Aristotel in manualul lui intitulat Meteorologica (pub cca 340 IEN, compilat intr-un compendiu de prof dr Yahya al-Bitriq in cca 800 EN, compendiu tradus in lb latina in sec 12 de dl Gerard de Cremona 1 de la Scoala de Translatori din Toledo si distribuit ulterior populatiei insetate de carte sau obligatoriu public scolarizata de pe o arie mai larga UE, inclusiv Kievan Rus), o roza oarecum asimetrica cu 8 vanturi
   principale pe N, NE, E, SE, S, SV, V, NV, si 2
   semi-vanturi la NNE si NNV, careia i-a mai adaugat ulterior un semi-vant regional (fenician) de la SSE, (insa de pe care lipsesc ENE, ESE, VSV, VNV, plus cel dupa care par a se intreba si ofta cu totii, unde o fi si de ce o lipsi, macar si regional sa fie, desemnat peste tot cu minim DOUA semne de intrebare, cel
   de la SSV), roza careia I-am dedicat si eu un
   articol asa mai on-topic de suflet pe blogul
   meu mai de mult o data.

   • Iunie 18, 2014 la 8:23 pm

    Ai mila! Eram pe la inceputurile scrisului in limba romana 😀

  • Iunie 18, 2014 la 8:23 pm

   Fiindca eu si prietenul meu de la care am luat-o suntem produsi ai sovietelor 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: