10 porunci si 7 pacate capitale

Nope, nu va extaziati, urmeaza o leapsa! De la Rudolph. O leapsa ca o matroska :D. Imi place!

Punctul 1: rezolvati leapsa pacatelor si virtutilor saptamanale.

 • 1. De cate ori ati comis urmatoarele pacate capitale in saptamana (fie de lucru, fie calendaristica, la alegere) care a trecut ?
 • Intr-o saptamana calendaristica:
 1. Mandrie – 7 (desi sentimentul poate aparea recurent intr-o zi)
 2. Lacomie posesionala/avaritie0 (desi nu-mi place sa-mi imprumut obiectele, dar nu din lacomie ci fiindca mi-e frica ca ar putea fi stricate sau murdarite)
 3. Invidie – 0 (din cauza ca sunt mandru de mine combinat cu fatalitatea slava legata de incapacitatea schimbarii personale [sau, alternativ, cantitatea de energie si efort mult prea mare pe care o implica asa ceva])  am scapat de pacatul cu invidia
 4. Furie/manie – 0 (iritarea sau enervarea, nu se pun, nu?)
 5. Impuritate (cautarea placerii si satisfactiei sexuale doar pt ea insasi) – mmm, nah, de ce sa mint, ca tot omul, adica cat mai des, dica 7
 6. Lacomie alimentara – („gluttony” adica? inclusiv alcoolica + include si a fi mofturos la mancare, sau a se depriva de mancare in mod necumpatat, dar si a manca in mod/scop gurmand) – 14 (doua mese pe zi, cu mentiunea ca ma refer a manca in mod gurmand, dar nu mult cantitativ)
 7. Lene/indolenta – nu pot defini momente particulare, e un interval continuu si fara pauze :P. Deci: ->

 

 • De cate ori credeti ca ati dat dovada de urmatoarele virtuti in aceeasi perioada de timp ?
 1. Umilinta/modestie (autentica, nu falsa) – pai daca leapsa asta traduce ca „umilinta” cuvantul „humility” din engleza, cuvant pe care eu l-as traduce ca smerenie sau spaseala, atunci as zice ca 0. Apropo, daca modestia e autentica atunci cum poti stii ca ai fost modest incat sa scrii aici? In afara de Sf. Francis, desigur 😛
 2. Caritate – 0.115 (måi, eu stiam ca actele caritabile sunt gestionate de femeia familiei, dar nu, nu m-as opune) 
 3. Bunatate/darnicie – 7 (hehehe, sunt cel mai turbat de darnic cand sunt pilit)
 4. Rabdare7 (daca e vorba de obiecte); 3 daca e vorba de oameni
 5. Castitate – nu inteleg aici, asta nu e o chestie de popi sau de femei? Daca e vorba de refuzatul femeilor care fac propuneri „indecente”, pai 7/7 (iar accidentele cu sinceritate nu mi le amintesc, eram muuult prea beat). Daca e vorba de refuzat o partida de sex cu cine se cuvine, pai 0, ca nu mai sunt nici pui si nici nebun nu-s :P.
 6. Temperanta – 0 (adica un fel de „contra-exces”? 😀 NICIODATA!) 
 7. Harnicie/diligenta 7 (asa, ca accese in marea de lene)

 

Punctul 2: pt ce suma estimativa de bani (in Euro) ati incalca cu buna stiinta si in mod premeditat fiecare din cele 10 porunci, in conditiile vietii dvs cotidiene de acum, asa cum au parut ele a fi in decursul ultimei saptamani si cum anticipati ele sa fie si in decursul saptamanii viitoare ? (E OK a se raspunde „nu stiu” in caz ca vreuna din incalcari pare deosebit de dilematica, sau pt a carei incalcare ar trebui create conditii de exceptie deosebit de rare. Desi poruncile initiale erau destinate numai barbatilor, e OK sa rasounda si bloggerii de sex feminin.)

I.     Sa nu ai alti zei in afara de „Mine” (vorbeste D-zeu) -> pe gratis o incalc – 0€ (ba chiar as putea plati eu sa o fac :D)
II.    Sa nu te inchini la idoli falsi -> pe gratis o incalc – 0€ (aceeasi paranteza ca la I)
III.   Sa nu iei numele Domnului in zadar -> pe gratis o incalc – 0€ (aceeasi paranteza ca la I+II)
IV.   Tine sfanta ziua de odihna Sambata sau Duminica -> pe gratis o incalc – 0€, dar ar fi bine sa fie salariu bun daca se repeta prea des  😀
V.    Respecta si cinsteste pe mama si pe tatal tau -> pentru mama nu exista suma cu care pot fi platit sa o jignesc. Pentru tata hmmm…. 140€
VI.   Sa nu ucizi (un seaman om) -> 
VII.  Sa nu te angajezi in adulter (infidelitate frauduloasa si disloiala fata de partenerul tau de casatorie) -> cu sa fara stirea ei? Daca cu, 0€. Daca e fara stirea ei initiala, pai depinde cat as crede eu ca e suma minima pentru care pana si ei i s-ar parea normal sa accept asa o propunere (atunci cand i-as marturisi fapta).  Cred ca de la 100.000€ in sus. 
VIII. Sa nu furi -> depinde ce sa fur
IX.   Sa nu depui marturie mincinoasa impotriva unui seaman om -> depinde de tara in care ar trebui sa comit sperjur
X.     Sa nu fii jinduitor fata de bunurile si proprietatile vecinului tau seaman om (posibil inclusiv si consortul sau consoarta acestuia, daca acest consort/consoarta este de acord cu a fi considerat/considerata un bun de proprietate) -> pai nimic nu-mi poate plati jinduinta sincera! Ori simti invidie…ori nu.

 

Punctul 3 (optional pt cei de alte persuasiuni decat cea romano-catolica):

a) Pt ce suma estimativa de bani (tot in Euro) ati comite zi de zi timp de 2 saptamani fiecare din urmatoarele pacate capitale, chiar daca nu va sta de loc in fire, in aceleasi conditii de la intrebarea nr 2 ?

* Mandrie10€
* Lacomie posesionala/avaritie10€
* Invidie – nu pot sa mi-o induc in mod sincer cu bani
* Furie/manie ≥140.000€ 
* Impuritate (cautarea placerii si satisfactiei sexuale doar pt ea insasi) – prestez pe gratis
* Lacomie alimentara (inclusiv alcoolica + include si a fi mofturos la mancare, sau a se depriva de mancare in mod necumpatat, dar si a manca in mod/scop gurmand) – prestez pe gratis
* Lene/indolenta– prestez pe gratis

b) Dar urmatoarele virtuti, chiar daca nu va stau nici ele in fire, in aceleasi conditii de mai sus ?

* Umilinta/modestie – ≥140.000€
* Caritate
* Bunatate/darnicie –  prestez pe gratis
Rabdare1400€ (pentru umani), 140€ (obiecte)
* Castitate – (abstinenta totala, adica? iarasi nu inteleg) daca am dreptate …. n-are bani nici imparatul..
* Temperanta asta nu se plateste in bani 
* Harnicie/diligenta – cand mi-e lene… n-are bani nici imparatul 😛

  86 comments for “10 porunci si 7 pacate capitale

 1. martie 25, 2013 la 7:37 pm

  Ha ! Ha ! Am evaluat comparativ si am tras concluzia ca eu sunt un pic mai mic (asa imatur si cam modest in toate intelesurile acestui cuvant, desi desigur probabil si la inaltime !) si un pic mai cuminte decat tine (asa din frica probabil) ! Ceea ce e poate chiar si obiectiv real asa cel putin ca trend recent, ca desi temperamentul omului nu se prea schimba, iar de naravuri scapam ceva mai greu, totusi valorile astea de piata de valori de comiteri de pacate sau de virtuti mai pot fluctua asa de-a lungul timpului !

  • martie 25, 2013 la 7:57 pm

   Chira mi-am pus intrebarea daca in piete diferite geografice anumite pacate sau virtuti pot avea o evaluare diferita, chiar daca alegem o singura unitate de masura ca Euro, si consideram si pacatele si virtutile un fel de bunuri de interes global, dar uite ca de ex asa cum masinile japoneze sunt mai populare decat alea nemtesti in anumite tari, plus au preturi chiar diferite de piata locala, tot asa poate si unele pacate sau virtuti pot fi evaluate diferit in Elvetia decat in alta parte, daca corectam si pt diferentele culturale specifice ale unui individ si alte particularitati individuale, adica de fapt daca scoatem omul ca individ din ecuatie cu totul sau il corectam cat de cat standardizat ! Cred ca asta ar putea avea aplicatii pt viitorii angajati de tip cyborg-android si piata lor de munca globala, pt a fi dezvoltati cat mai personalizat pt piata de desfacere pt care vor fi produsi , pt a fi cat mai eficace la locul respectiv de munca, tot in folosul nostru, al oamenilor desigur, ca mie imi place SF cu Happy ending si cat mai moral, nu din ala pesimist ! Adica eu cand oi fi la pensie in vreun azil inconjurat de ingrijitori androizi, vreau ca ei sa se comporte cat mai uman posibil, inclusiv cu pacatele si virtutile mai comun omenesti, desi desigur supusi legilor roboticii sa nu cumva sa ma neglijeze asa intentionat sau sa ma omoare, dar altfel au voie sa fie lenesi sau sa fie mai temperati, sau altii mai lacomi, de ex chiar sa fure curent electric pt a-l utiliza pt timpul lor off serviciu, sau pt ca sunt mai lacomi sau prudenti din fire si vor sa aiba rezervele la bateria lor personala mereu mai pline, etc. Si daca as fi intr-un azil in Elvetia, ceea ce nu prea doresc dat fiind ca acolo precis va fi popular suicidul asistat, ba chiar poate si eutanasia batranilor dementi deosebit de pretentiosi si costisitori ca mine, dar hai sa zicem ca as fi repartizat cumva la un azil elvetian, pai atunci eu vreau ingrijitori cu naravuri adecvat potrivite locului, ca sa nu mai fac inca un soc cultural si sa trebuiasca sa ma adaptez si la ingrijitori in plus de faptul ca sunt in Elvetia, macar sa ma adaptez doar la pacatele si virtutile stas elvetiene si gata. Asta poate avea si aplicatii pt educarea pt o cat mai buna integrare si a imigrantilor nou veniti in Elevtia, carora li se va spune, uite stim ca la voi acasa e mai comun sa fii hot si lenes, dar la noi e preferabil sa fii lenes si lacom, etc.

   • martie 25, 2013 la 8:07 pm

    Si desigur daca vrei sa integrezi oamenii poti sa-i si incentivizezi cu bani, adica le zici esti hot, nu primesti decat 10 Euro, dar daca esti lacom vei primi 100 de Euro, si daca esti lenes primesti mereu 25 de Euro, si uite-asa integrezi oamenii mai repede si mai usor, desi am citit ca oamenii pretuiesc chiar suveniruri obiecte/posesii decat bani daca vrei sa-i incentivizezi mai rapid, adica maj oamenilor chiar prefera un cadou o cana pt baut cafea in valoare de 5 Euro decat sa primeasca acei 5 Euro asa ca ban in mana, si ii acorda acelei cani in mintea lor o valoare mai mare decat celor 5 Euro in bani, pe care in mintea lor chiar ii devalorizeaza ! Sau se despart de acea cana mult mai greu daca trebuie sa o dea sau chiar sa o vanda altcuiva, chiar daca e una total banala simpla, fara nici o decoratie, doar asa ca obiect/posesie, chiar si daca nu le place sa bea cafea in mod special, sau au deja 10 cani la ei pe masa toate ale lor, adica nici macar nu le e asa de util, decat s-ar desparti de cei 5 Euro. Efectiv se pare ca omul apreciaza posesiile de obiecte, chiar si daca nu e de tip hoarder din ala compulsiv exagerat, valoreaza bunurile materiale pe care sa le stie ale lui ff mult, plus inca nu s-a obisnuit cu banii, ca astia totusi au aparut prea recent, plus desigur daca e si un simbol de bani de tip carte de credit, efectiv o utilizeaza ca o jucarie de plastic fara sa se gandeasca cum o folosesc si ce inseamna, chiar le place ideea de a se juca cu ea, ca niste copii care au o jucarie !

    • martie 25, 2013 la 8:13 pm

     E un tip Dan Ariely, tot economist behavioral, cu studii de matematica la baza, apoi psihologie desigur aplicata, care face jocuri din astea ca experimente psihologice mai ales pe studenti si e ff popular, a scris si carti de ex Adevarul despre Minciuna (neonestitate), scrie despre felurile total irationale in care fac oamenii diverse alegeri in viata chiar desigur in detrimentul lor, nu neaparat ca ar fi imorale, i-au aparut articole si in Wall Street Journal, de ex a fost unul mai recent de gen ca 10 hoti mici pagubesc o institutie mult mai mult, asa de 1000 de ori mai mult (relativ) decat ar putea 1-2 hoti mari de tot, are si blog !

     http://danariely.com/

     • martie 25, 2013 la 8:36 pm

      I-am citit si biografia fugitiv de pe wikipedia si uite ca a avut o chestie ff semnificativa care i s-a intamplat cand era student efectiv a avut arsuri pe 70 % din corp. Dupa aia s-a mutat de la mate-fizica pe psihologie si apoi a devenit cercetator economist behavioral si studiaza si cum fac oamenii alegeri pt sanatatea lor personala, si relatia lor cu medicii, chiar chestii de moralitate practica, si efectiv demonstreaza cat de hoti si de lenesi tindem sa fim de fapt cu totii asa ca
      oameni, chiar cei mai bine intentionati si real virtuosi si buni la suflet dintre noi, total dincolo de personalitatea fiecaruia, chiar ca suntem niste pacatosi cazuti din Eden desi desigur ca avem aspiratia catre el, fie mai rational, fie mai irational majoritatea din noi, adica tanjim sa fim morali, nu numai din frica de pedeapsa, (desi rationalizam si mereu cautam portite si sa ne ferim de vreo pedeapsa asa mai concreta), dar chiar totusi din natura noastra tanjim sa fim morali chiar majoritatea alegerilor le facem cu cele mai bune intentii atat fata de noi cat si fata de altii, dar efectiv nu ne prcepem, nici semi-rational, la nivel zvonit mai bun intuitiv nu ne pricepem chiar de loc (cf si Kahnemann, castigator de premiu Nobel pt economie in 2002), intuitiv se pare ca e si mai rau decat rational, pt ca facem erori de bias exagerat de optimist in favoarea noastra, eroare de speranta, plus erori bazate pe niste estimatii matematice total false insa pe care tindem sa l efacem toti din cauza unor iluzii/prejudecati ale creierului nostru global mai lenes la detalii, iar la comportament concret suntem niste meschini egoisti pacatosi plus niste loaze pline de prejudecati chiar destul de comun globale la urma urmei, efectiv indiferent de studii, cultura generala, IQ, tendinta mai mare catre rationalitate, moralitate, etc. Cat despre invatatul din greseli trecute sau
      istorie, e demonstrat ca total ridicol de inutil, pt ca nu invata absolut nimeni nimica, cel mult unii „invata” la nivel de fapt psihopatologic sa se fereasca de vreun loc asociat sau asociabil cu acel posibil pericol care ne-a ranit in trecut daca se capata cumva simptomul evitarii din cadrul vreunui sindrom post-traumatic !

      • martie 25, 2013 la 8:42 pm

       Pai sunt total de acord si imi place parerea individului. Asa e, functionam toti la catva la suta din optimumul la care am putea fiindca suntem meschini egoisti si loaze pline de prejudecati. Eu unul stiu ca sunt, asadar:
       (1) nu incerc sa ma schimb in locuri fundemantale fiindca stiu ca n-as reusi fiindca mi s-ar face lene si in plus nu-s convins ca merita efortul
       (2) nu incerc sa vand alta imagine mai virtuoasa fiindca mi-ar trebui prea multa energie sa o mentin
       (3) consider ca e pacat de viata scurta sa te dedici actiunilor caritabile fiindca stim din start ca esuaza si sunt total ineficiente.
       (4) nu cred ca exista o lume mai buna dupa asa ca-mi consum sansele in asta 😀
       Si mai urmeaza da’ mi-e lene sa le scriu 😀

     • martie 25, 2013 la 8:36 pm

      Hehehe! Multumesc mult de tot pentru adresa! Ce misto! Multumesc mult! Acum ma duc!

    • martie 25, 2013 la 8:35 pm

     Hehehe, nu m-am gandit dar asa e. Si eu prefer obiectele nu banii. Fara sa stau pe ganduri.
     Totusi, legandu-ma strict de canute, astea, canutele, au totusi un statut special. Statut, datorat indivizilor reprezentanti de firma care te mituiesc etern si cel putin bianual cu canutze/pixuri/carnetel cu logo/minge anti-stress ca sa nu te inchizi in buda cand apar sa-ti bantuie coridoarele si care vor sa-ti arate noul tzushtrumber uber eficient si unicat pe care l-a scos firma lor de curand :P. Aici vorbim de agresiune reala :P. Si designul canii exista ca sa inmoaie necazul, iar asta nu se poate cumpara cu bani :D. Desi recunosc ca daca pentru 5€ m-as baricada in buda sau as mai lua o cafea ca sa nu ma intalnesc cu „costumul” pe coridor, totusi ma omoara curiozitatea sa vad noul design de cana (din care cani, ai dreptate, oricine are o mie, cam pentru fiecare venire bianuala a fiecarui reprezentant al celor n firme..). Ba chiar simt dezamagire cand e pe bune urata… Ma simt inselat!

   • martie 25, 2013 la 8:26 pm

    Pai eu cred cu tarie ce am scris mai inainte si anume ca da, caegoric, moralitatea depinde de zona culturala. Ca pe urma nu mi-e foarte clar daca anumite caracteristice genetice (spre exces sau abstinenta) au fost selectate ca adaptare la mediu sau ca mediul accentueaza anumite caracteristici genetice existente in populatie, e altceva :D. Dar de fapt cred ca nici nu e important fiindca probabil merge real in ambele sensuri. De fapt cred ca e rezultanta interactiilor dintre genetica-mediu-educatie. Acum, in ce ma priveste, cred ca componenta helveta e cea mai putin reprezentata in educatia mea, fiindca eu totusi in elvetia am ajuns ca adolescent tarziu/adult tanar. Dar imi inchipui ca sunt si eu rezultatul interactiei mai multor culturi care insa erau totusi fundamental asemanatoare si totusi europene. Desi nu neg ca o componenta mare a culturii ruse (in care intra cinismul de exemplu) este de sorginte orientala.

  • martie 25, 2013 la 8:21 pm

   Pai vasta majoritate persoanelor pe care le stiu sunt mai mici decat mine (ca inaltime), din pacate. Inaltimea ideala pe care as fi vrut sa o am ar fi fost in jur de 1.90.
   Nu as crede ca esti mai imatur decat mine. As zice ca probabil esti mai precaut si cu un simt de conservare mai zdravan decat mine. Ceea ce nu e greu, zau :). De altfel e de asteptat pe motiv de genetica + educatie + mediu. As zice ca, statistic semnificativ, slavii sunt mai nesabuiti decat latinii si mai auto-destructivi si inclinati spre excese. Probabil e o predispozitie genetica dar sigur si educatia + mediul influenteaza grozav.

 2. nespusdemult
  martie 25, 2013 la 8:01 pm

  Teoria ondulatorie precum si dualitatea unda-corpuscul a luminii se pare ca sunt inspirate de tandemul virtute-pacat. Mi-a placut slalomul printre ele… cele rele sa se spele!

  • martie 25, 2013 la 8:26 pm

   Pai daca vrei sa o preiei, esti invitatul meu 🙂

   • nespusdemult
    martie 26, 2013 la 6:57 am

    Multumesc! Dar din bancuta mea micuta(PR1), e ca si cum as canta singur in baie!

    • martie 26, 2013 la 7:20 pm

     Asa am inceput toti. Eu am dat adevarate concerte solo timp de 2 ani de zile 😀

     • nespusdemult
      martie 26, 2013 la 8:22 pm

      Ce trebuie sa fac?

      • martie 26, 2013 la 9:12 pm

       Ca sa cresti rankul? Pai de obicei e de ajuns sa comentezi regulat si cu rabdare pe bloguri. Ca barbat ai o bariera relativ zdravana de trecut fiindca exista preconceptia ca barbatii din blogosfera sunt fie obsedati, fie mitocani. Asadar, doamnele (care formeaza grosul blogosferei romanesti) trebuie sa se convinga ca nu esti nici una nici alta. E ok sa fii ciudat pare-se. Dar e vital sa fii politicos. Mie imi vine usor, nu prea ma pricep sa injur in nici o limba si nici nu ma enervez cand sunt contrazis. Pe de alta parte eu nu-s exemplu bun. Nu vreau sa-mi cresc PR. Eu am blocat motoarele de cautare, comentez cand am timp pe unde imi vine si timp de doi ani eu n-am comentat pe mai mult de doua bloguri :).

       • martie 26, 2013 la 9:12 pm

        Aaa si poti participa la chestiile alea gen week-endul vesel, miercurea fara cuvinte, duminica in imagini, etc.

       • martie 26, 2013 la 9:13 pm

        Plus lepse. Lepsele sunt foarte eficiente. Eu le fac ca sa ma distrez dar o data ce incepi sa fii linkat ai sa cresti ca vantul si ca gandul.
        Aaa…si schimb de linkuri :D.

       • nespusdemult
        martie 27, 2013 la 7:25 pm

        Multumesc! Multe le mai stiam, dar nu pe toate!
        Despre polen(m)izatul, din blog in blog, numai de amorul artei, mai răruţ!
        Leapşa, da ! Merci, am preluat-o !
        Corolar: rabdarea sporeste virtutea!

       • martie 27, 2013 la 9:49 pm

        Eu zic ca dorinta de virtute sporeste rabdarea 😛

       • nespusdemult
        martie 27, 2013 la 10:09 pm

        Te-ai apropiat de morala crestina!

       • martie 27, 2013 la 10:13 pm

        Nu eu! Aia care aspira la moralitate 😛 Eu doar am spus concis aspiratiile grosului umanitatii 😛

       • nespusdemult
        martie 27, 2013 la 10:16 pm

        Ai folosit cuvantul „gros” des uzitat de romancieri in trecut, mi-a placut!

       • martie 27, 2013 la 10:23 pm

        Da, pai eu am invatat romana de la sotia mea + cat am stat prin Bucuresti, dar mai ales din carti. Si erau carti de literatura clasica, ce gaseam si eu in bibliotecile din jur. In plus romana veche e mult mai curata si ingrijita decat cea din ultima vreme. Acum e sufocata de barbarisme engleze (probabil asa ar fi zis si aia din secolul XIX inceput de se secol XX despre barbarismele frantuzesti (care-s acum arhaisme de bon-ton :P)

       • nespusdemult
        martie 27, 2013 la 10:32 pm

        La cum scrii in romaneste si-ar dori multi sa vorbeasca!
        Spune-mi despre leapsa, e un termen limita! Daca-l depasesc oricum scriu, pentru mine si evident pentru „palitor”!

       • martie 27, 2013 la 10:35 pm

        Nu, nici vorba! Poti sa o faci cand vrei si ai chef. Nimic nu e cu termen (in afara de chestiile alea regulate gen „miercurea fara cuvinte”).

       • nespusdemult
        martie 27, 2013 la 10:38 pm

        E bine! Einstein spunea, sper sa nu gresesc, atunci cand apare stiinta dispare distractia!!!

       • martie 27, 2013 la 10:46 pm

        Pai sigur, fiindca stiinta e mai buna decat orice distractie standard :D. E distractia suprema si nimic altceva nu mai satisface. Poate sexul si mancarea. Dar probabil Einstein a zis-o cand era batran 😛

       • nespusdemult
        martie 27, 2013 la 10:52 pm

        Cand era batran traia in S.U.A. la Princeton, se explica astfel multe!

       • martie 28, 2013 la 7:09 pm

        Ei, totusi traia printre studenti :P.

 3. martie 25, 2013 la 8:52 pm

  Mai,eu nu stiu cine e Rudolph,da’ zau daca nu mi-au placut comentariile lui kilometrice- de unde atata rabdare pe mine? 😀 si al tau,la Vienela,la cartea cu Soseaua Catelu.M-am infipt si eu in a va aproba temeinic ,cu exemplu si mai temeinic 😉

  • martie 25, 2013 la 9:02 pm

   Heee, ma duc sa ma uit acum ce ai scris! 🙂

   • martie 25, 2013 la 9:09 pm

    Sunt evident de acord cu tine. O viata muncita nu e buna de subiect de film/carte pe motiv ca n-are „twist-uri” Hollywoodiene.. Cu cat drama e mai ireala si personajul mai „dubitabil” cu atat mai mult succes are dracia…

    • martie 25, 2013 la 9:10 pm

     Oricum eu zic ca muierea aia (se califica la apelativul muiere) a mintit si umflat e ingheata apele..

     • martie 27, 2013 la 7:36 am

      Nici nu stiu ce sa spun. Pe mine fata aia m-a uimit cu sinceritatea de care a dat dovada. Adica, dupa ce ajungi sa fii cunoscuta ca actrita, ce sens are sa povestesti ca te-ai prostituat? Nu cred ca sunt prea multe femei in Romania care sa o faca. Pe de alta parte, erau in carte si multe exagerari, dar nu stiu daca ea credea in basmele cu premonitiile bunicii sau era doar praf in ochi? Esti dragalas cand spui „muiere”. Nu vrei sa stii ce spun baietii mei… :))
      Oricum, Irina are dreptate: o poveste lina, fara nimic spectaculos, in afara de munca asidua, nu intereseaza pe nimeni.
      Leapsa asta ma ameteste… :))

      • martie 27, 2013 la 6:15 pm

       Pai ca sa vanda cartea! Spui orice face lumea sa ramana traznita si sa sa fie interesate sa o citeasca. E o tehnica americana foarte consacrata. Nimeni nu mai citeste chestii finute si cu pilde. Vezi si tu ca toti prefera revista Click sau Libertatea nu Literaturnaia Gazeta :P. Trebuie sa socheze! Dar hai sa zicem ca poate nu minte-minte, dar eu zic ca exagereaza ca sa socheze :). Oricum o fi, doamna clar stie sa se faca cumparata si pentru asta tot respectul. Vorbesc serios. Oricum, din descrieri pare clar genul de femeie ambitioasa care a stiut mereu ce vrea si nu s-a dat in laturi ca sa obtina.
       Pai nu prea ma pricep la injurat :D. Incerc sa rectific aceasta lipsa majora, dar nu-mi prea iese :)). Daca injur si eu cu pofta tot nu ma ajuta, ba mai rau ma simt si prost gandindu-ma ca poate m-a auzit vreo doamna..
       Daaaaa, leapsa e teribila! De aia am facut-o! Doare de-a dreptul! :))

 4. Anonim
  martie 25, 2013 la 9:10 pm

  Nici eu nu prea le vad „capitale”.Pacatele ca si virtutile sunt relative.

  • martie 25, 2013 la 9:10 pm

   eu nu cred ca exista de fapt virtuti.

 5. Anonim
  martie 25, 2013 la 9:32 pm

  Mandria lui Giordano Bruno este virtute.Consecventa lui Robespierre.

  • martie 26, 2013 la 12:48 am

   Nu admir nici pe unul…nici pe altul. Deloc.

 6. Anonim
  martie 25, 2013 la 9:40 pm

  Virtutea ar cam fi constiinta in fapt.

  • martie 26, 2013 la 12:48 am

   N-as merge pana intr-acolo. As zice mai degraba ca e obsesie amestecata cu frica.

 7. Anonim
  martie 25, 2013 la 9:53 pm

  De ce zici ca nu exista virtuti?

  • martie 26, 2013 la 12:48 am

   Pai fiindca e o notiune inventata care variaza cu cultura, standardele, nevoile si fricile unei societati.

   • Cuvânta
    martie 26, 2013 la 11:25 am

    Uai, mamicule, dar cat bei tu saptamanal, ca din trei in patru fraze esti alcoolizat? Nici nu indraznesc sa amintesc performantele sexuale sub influenta alcoolului si dihotomia dintre inaltime si performante mici, ca deh, nu e treaba mea :))))

    • martie 26, 2013 la 7:30 pm

     Pai depinde de saptamana si situatie :).
     Dar eu, la intrebarile cu lacomia alimentara, ma refeream mai mult la mancare nu la bautura in text. Sunt lacom la mancare si pofticios. Dar am si masa mare de intretinut.
     Daca te referi la punctul 5 de la prima parte (ala cu castitatea :P) ziceam ca singurele cazuri cand n-am fost cast cu doamnele care mi-au facut propuneri indecente s-au petrecut cand eram beat, altfel le refuz de nu se vad. Sunt mai putine insa decat degetele de la o mana si, de altfel, nu prea mi le amintesc :)). Acum iti dau dreptate complet si sunt foarte-foarte-foarte-foarte sigur ca n-am performat cine stie ce si ca domnisoarele cu pricina siiiiguuur nu-si mai amintesc de mine (decat poate ca sa faca misto :P). La al doilea capitol, ala cu dihotomia intre inaltime si performane eu zic ca-s vorbe scoase de barbatii mici cu aia mica :P. Exact in stilul aleia cu cheliosii care-s mai virili :P. Nu de alta dar stiu suficienti pitici frustrati cat sa nu-i vad departe de a crea legende ca sa se drege pentru faptul ca folosesc scaunel sa ajunga la paharele din bucatarie :)). Dar desigur, in ce priveste performantele mele personale, aici poate comenta obiectiv doar nevasta-mea :P. Iti dai seama ca eu ma simt erou nestavilit, da? 😀

     • martie 27, 2013 la 2:12 pm

      Daca te referi la punctul 5 de la prima parte (ala cu castitatea ) ziceam ca singurele cazuri cand n-am fost cast cu doamnele care mi-au facut propuneri indecente s-au petrecut cand eram beat, altfel le refuz de nu se vad.

      Ia explica tu aici la tanti, ori nu te exprimi tu bine ori sunt eu proasta si nu inteleg. Ce vrei sa zici cu fraza asta????
      Eu nu inteleg chestia asta, adica ce rost are un barbat sa f-ta o femeie si apoi sa gaseasca scuze idioate ca am fost beat, era intuneric nu am vazut bine, etc? Adica ce eu nu inteleg chestia asta, este o tampenie sa afirmam ca doar 1 partener pe lumea asta se poate ridica la statutul de unic in a oferi placere, sentiment, dragoste , frumusete, nu vad de ce tin unii sa bage in pamant femei sau barbati cu care s-au culcat o data (sau de mai multe ori) sau cu care au fost intimi numai ca sa isi sublinieze dragostea sau atasamentul pentru o anumita persoana , daca o faci o faci fiindca asa ai vrut !daca esti chiar asa atasat doar de 1 persoana ca NIMENI nu se poate compara NU o faci si gata.Aici nu ma refer la mersul la curve , da? Ci la a face sex, dragoste, f-tai zi cum vrei tu, 2 persoane mature care consimt impreuna sa faca asta.
      Sau nu am inteles eu bine?
      Eu in primul rand nu m-as culca cu un barbat beat, asta 1 la mana, nu de la mine putere in orice caz, sincera eu doar cu 2 barbati m-am culcat la viata mea si de cand m-am maritat doar cu 1-al meu (asta nu insemana ca nu mi-a mai placut si de altul si nu are rost sa mint sigur ca mi-am dorit si de curiozitate , poate varsta, hormonii si cu altul) dar eu am un profund dispret pentru barbatii aia care ca sa dea bine in ochii nevestelor se apuca sa zica: am f-to pe X doar ca eram beat, etc. Adica da-o naibii de treaba, eu prefer ca barbatul meu daca tot ar f-te macar sa f-ta o femeie frumoasa, inteligenta care il si place si invers.
      Sincera eu am o greata enorma pentru barbatii care se tin sexual dupa fundul unei femei ca apoi cand ii descopera partenera, nevasta, prietena, etc sa sustina ca idiotii ca ei…aia e o curva, o mananca in fund :), o n-ftuta, spalatoreasa, etc, tu esti zana lumii, de fapt mie nu imi place de aia daca vreo o umilim noi 2 impreuna in public sa iti demonstrez eu tie ca tu esti fantastica doar cu tine as face sex si cu alta fereasca Dumnezeu, etc. Pai parerea mea e ca un barbat de ala nu e nici macar jalnic, e bolnav.
      Saracul.
      Sau nu am inteles eu bine?
      Ce rost are sa te tii , culci, etc dupa cineva care NU iti place> Ca si cum eu m-as culca cu un mongol (ma refer la sindrom) exact acelasi lucru ar fi.Cu un mongol care nu intelege nimic si nu este nici un schimb de nimic intre noi .
      Sau nu inteleg eu bine?

      • martie 27, 2013 la 2:28 pm

       Sper ca nu suna mesajul meu ca si cum te-as certa sau m-as lua de tine ca nu asta am intentionat, adica si eu imi iubesc partenerul, sunt casatorita de atatia ani, ne merge bine impreuna dar eu nu sunt asa ipocrita sa afirm ca NU exista sau nu a existat cineva sau nu exista probabilitate de a mai aparea cineva in viata mea cu care sa VREAU sa o fac (sex) -chiar daca imi iubesc barbatul , si atunci iti trebuie multa stapanire sa zici NU. Chiar nu sunt atat de ipocrita si sunt si femeie pe deasupra. De parca daca iubesti, esti casatorit, etc gata, nu te mai poate apuca pasiunea, sau nu iti mai poate place si de altcineva o data, nu stii niciodata ce iti rezerva viata, auzi…sa refuzi pe cineva de „nu se vede” :)))), nu stiu daca tine intotdeuna asta asa usor, sincera ! sa refuzi da, dar nu „de nu se vede” .
       Eu nu cred oamenii care afirma ca ei nu ar face dragoste de placere cu NIMENI pe lumea asta i afara de partener, da , se poate, sa fie…si de astia, dar in general ori sunt inca in faza de indragosteala profunda (cam 3 ani sau mai putin) ori MINT de ingheata apele !
       Sigur ca vor si sigur ca omul cat traieste se poate indragosti si atunci sa te vad 🙂 , ce rost are sa zici : eram beat, aia e o c-va, o taratura, etc? NU , nu e , exista foarte multe sanse sa nu fie :).
       Doar ca femeile alea fac o gresela, sa cedeze sau sa se culce cu barbati care sunt bauti, asta nu ar trebui sa faca o femeie in orice caz.Sa astepte sa se trezeasca .

       • martie 27, 2013 la 3:44 pm

        Fiindca suna asa poate „dusmanos” daca imi recitesc postarile desi stii ca eu daca nu agreez, simpatizez pesoana nu ma bag niciodata in nici un fel de discutii, sau daca stiu ca nu am cu cine discuta, dar stiu ca in cazul tau am cu cine…
        Asa…deci daca alcoolul te indeamna sa faci lucruri pe care NU le vrei inseamna ca alcoolul NU este pentru tine, este o problema , ceva negativ de care trebuie sa te feresti in orice caz!
        Nu exista asa ceva sa ajungi sa faci lucruri pe care Nu le vrei de la droguri, alcool.
        Dar eu nu te cred, eu cred ca ai vrut.
        Eu nu fac ce nu vreau, si cand m-am indragostit si am fost pe punctul sa ma leapad de virtuti (atat doar ca futu-i eu sunt o persoana MULT prea perspicace si mi se si arata asa…lucrurile , de la sine, nu sunt nascuta pentru a fi victima) am facut-o pentru ca am VRUT ! asa am vrut eu 🙂 si as fi mult mai ipocrita si spurcata sa nu recunosc sa imi gasesc scuze.
        Un om matur trebuie sa isi asume faptele, este raspunzator de tot ce face.Parerea mea.

       • martie 27, 2013 la 6:53 pm

        Eu cred ca alcoolul are nitel alte efecte la barbati decat are la femei. Sau poate voi beti mai putin. Adica va imbatati dar nu in halul in care o facem noi. Fiindca eu am facut de multe ori, fiind beat, lucruri pe care, treaz fiind, nu le-as fi facut nici mort. Sigur! Sigur! In momentul ala vrei! Sigur ca vrei! Pare chiar si o idee buna! Sau macar nu-ti pasa de consecinte ca par distante. Dar treaz n-ai fi facut-o si n-ai vrea. Intelegi? E ca si cum ai avea un mic shift in personalitate. Esti un pic alta persoana. Sigur ca ai un oarescare gen de discernamant. Adica stii daca vrei sau nu, dar procesul decizional e complet eronat si complet diferit fata de cum ar fi daca esti treaz. In plus, sigur ca ai dreptate, ca barbat cand vine vorba de sex…trebuie sa vrei (nu ca ar fi greu) :)). Ideea e ca treaz alea n-ar avea nici o sansa, intelegi?

       • martie 27, 2013 la 7:20 pm

        Pai de aceea eu sunt de parere ca alcoolul este ceva rau si in fine, daca ajungi pana acolo incat sa ajungi sa f-ti pe cine de fapt nu vrei din cauza alcoolului insemana ca nu stii unde sa te opresti (din baut) si asta insemana ca alcoolul a pus de mlt stapanire pe tine si mai bine sa te abtii sau sa te tii cat mai departe de alcool. Sincera.
        Pai nu , ca inteleg, si inteleg si treaba cu monogamia, si eu sunt si imi place sa fiu fidela , asa cum spui, respect de sine, respect pentru partener, dar mi se pare mult mai grav sa ajungi sa f-ti ce stiu eu pe cine fara sa vrei plecand de la o distractie cu baietii din cauza alcoolului decat sa o faci cu cine iti place si pe cine iubesti daca CHIAR se intampla sa fie….dragoste si pe langa relatie, sau o atractie deosebita, intimitate cu alta persoana, nu stii niciodata in ce situatii te pune viata, nu zi hop pana nu treci puntea vorba aia.
        Parerea mea este ca ar trebui sa incerci daca este asa sa iti pui singur frane cand BEI IN AFARA CASEI !!!!!!!! (cu prietenii aia ai tai) daca alcoolul te-ar putea impinge sa faci ceea ce nu e de dorit sau ce te poate pune in situatii foarte delicate, poate periculoase, etc.

       • martie 27, 2013 la 9:49 pm

        Pai stai ca vrutul e simplu, pututul e mai greu 🙂 In plus, nu intru in belele de fiecare data cand beau, sunt totusi exceptii, altfel de mult eram inchis pe undeva. Cateodata, rar, am insa idei. De 99% din dati sunt idei complet non-sexuale dar totusi „vatamatoare”. Adica am initiative, gen cataratul in bradul urbiei de Craciun :D.

       • martie 27, 2013 la 8:13 pm

        Pai eu nu beau Vladutz, adica, daca beau beau un pahar si gata, oricum nu beau niciodata pana uit de mine, eventual daca beau ceva mi se face foame si apoi somn si ma culc nu imi vine sa fac nimic sexual, chiar deloc, dar pe mine in general nici nu ma lasa sotul meu sa beau si in general sa stii de cand am fost fata si am inceput sa ma mai intalnesc cu baieti nu ma lasau sa beau mai mult de un pahar, nu stiu, cred ca eu am cam avut noroc de baieti buni 😛 , oricum genul care sa iasa prin baruri cu fetele ca femeile din V nu am fost niciodata clar , ok, eu m-am si casatorit la timp, nu zic, poate daca stau astea singure pana la 35 de ani…ceva trebuie sa faca si ele ma gandesc sa aiba contact cu barbati , habar nu am, le ramane barul, discoteca, iesitul…in fine eu am scapat de etapele astea si acasa sau undeva daca beau…nu beau exagerat, cand simt ca m-am ametit putin ma opresc.
        In orice caz ma opreste Micha. :)))))))))))))))))), ideea este ca el nu bea alcool , de fapt stii.

       • martie 27, 2013 la 10:16 pm

        Pai iti dai seama ca la varsta lor, barbatii de aceeasi varsta care sunt necasatoriti/luati si dezirabili sunt extrem de putini si in orice caz nu in baruri :P. Asadar se multumesc si ele cu rebuturile. Iti spun eu, un barbat bun e luat pana la 35 de ani in generatia noastra 😛 Poate nu cu pirostrii, dar e sub bocanc de fata, aia sigur-sigur! 😛

       • martie 27, 2013 la 6:48 pm

        Nu m-am suparat absolut deloc si nici agresiv nu mi s-a parutPai cel mai simplu mod sa nu pici in pacat e sa nu te expui :P. Eu in general asta incerc. Mai ales ca am observat ca majoritatea femeilor se streseaza cand sunt singure cu un barbat care nu e al lor chiar daca nu se pune problema deloc de vreo atractie sexuala sau legatura sau ceva. Asadar eu nu prea stau singur cu doamnele (si ca sa nu le creez probleme cu vreun barbat/iubit gelos) si prefer grupurile mari. De asemenea mie imi place sa merg insotit in locuri publice, gen petreceri :).
        Ce zic eu nu e ca sunt cast, fereasca sfantul, ce zic este ca pentru mine e important sa fiu cat de fidel pot. Chiar daca nu pot 100%. Din nou, nu impun standardele mele altora. Am prieteni care au 15 femei diferite pe luna. Eu unul n-as putea si nu m-ar interesa. De fapt as detesta si as gasi foarte deprimant sa traiesc ca ei. Deci nu zic ca-s cast si vai mie m-au violat de vreo doua ori niste muieri cand eram beat. Nope. Ce zic eu este ca pentru mine conteaza sa fiu fidel, dar ca am avut si probabil voi mai avea momente cand am fost beat si am dat cu cornul in gard :P. Sper ca am fost mai clar. Daca nu, zi-mi si explic.

       • martie 27, 2013 la 6:49 pm

        Stai, eu niciodata n-am dat vina pe femeie. In pat sunt doi, nu? Daca s-a inteles ca as invinovatii femeile, n-am vrut. Adica m-am exprimat prost.

       • martie 27, 2013 la 7:52 pm

        A pai probabil ca femeile alea care se culca asa cu barbati beti pescuiti de la petreceri sau bar poate sunt si ele bete? exista si multe femei de astea(vesticile mai ales, poate in ultimii ani s-au stricat de cap si romancele nu stiu, pe vremea mea NU faceau asa) , ai dreptate, ok, nu in lumea in care imi desfasor eu existenta (cam rupta de …realitate) dar mai citesc /aud si eu de fete care se trezesc dimineata in asternuturi nespalate de 2 ani cu cate o maimuta mirosind a votca si transpiratie langa, mie mi se intoarce stomacul pe dos, dar fara sa judec normal pe nimeni, nu inteleg ce le impinge pe unele sa se coboare pana acolo, dar si asa…parerea mea de prietena este ca asa sa bei cat iti place ar trebui sa o faci doar ! acasa la tine si cand esti cu prietenii aia ai tai sa iti impui masura oricat ar insista aia.
        Nu neaparat de sex dar uite ca nu este OK ca sa te impinga drogurile, alcoolul sa faci ce nu vrei.
        In rest cred ca oricat ai fi de monogam, sau eu de monogama, sau oricat ti-ai respecta sau iubi partenerul…se poate intampla sa iti placa sau sa doresti si pe altul/alta….mai ales cand esti foarte tanar si atunci daca se intampla sa o faci nu are rost sa gasesti nici o scuza , doar pentru ca asa ai vrut.

       • martie 27, 2013 la 9:52 pm

        Sunt de acord cu tine cu ultima fraza. E ca aia cu „never say never”. De aia eu spun „cat mai rar” :).
        Cat despre cat de bete sunt fetele astea… Nu stiu ce sa zic. Pustoaicele beau, astea mai mature sunt pur si simplu…ticaloase unele. O fac ca sport, ca sa-ti demonstreze ca pot, ca se plictisesc, ca li se pare amuzant sau incitant, ca le place drama si scandalul. Adica teama imi e ca e boala mai serioasa decat tot o betie la unele. Eu stiu cateva tipe care au dat „turul” intregii firme si n-au scapat pe nimeni. Cu unii a fost usor chiar si treji, cu altii au procedat la alte mijloace. Cred ca e o treaba de palmares. Evident exista si inversul. Adica tipi care nu scapa pe nici una 😀

       • martie 27, 2013 la 10:07 pm

        ieuwwww, 🙂 eu sunt mai sensibila.mie in general mi-e „scarba” de oameni, adica exista (rar) oameni care ma atrag si cu care imi doresc intimitate dar asa ca si gagicile alea, brrrrrrrr, cam neigienic oricum , daca tot esti asa futacioasa fa-te naibii prostituata, iti faci damblaua zilnic si castigi si bani (multi, o prostituata buna castiga cat -sau mai mult decat un AVOCAT de mare succes) fara foarte mare efort mai ales daca ti-o pui asa cu toate penisurile fara sa ai nici o problema de igiena, moarala, etc. Turul firmei…:-s

       • martie 27, 2013 la 10:14 pm

        Pai si asta e o chestie, cu bolile, nu zic nu. Desi sa stii sunt roz-voioase-sanatoase :P. Dar n-au standarde. Eu am 😛

       • martie 27, 2013 la 10:19 pm

        Da 🙂 , asa crezi tu , ca sunt, sanatoase, nu ai de unde sa stii ce boli ascunse are cate o nespalata de asta, bolile incurabile nu se vad asa. Si ele ce considera despre ele ca sunt moderne, feministe, super sexy, etc? Pai cred ca nu exista barbat normal la cap care sa respecte o muiere de asta, si apoi astea ajung sa se planga la final ca toti barbatii sunt porci dar ele se lasa tratate ca niste prostituate.
        Turul firmei auzi, bah.Macar daca esti prostituata si ai mai multa prestanta si respect, atunci practici o meserie si vine la tine si omul cu probleme psihice care chiar NU are sansa la contact, femeie, pentru o atingere umana, o mangaiere, ceva, dar asa sa te intinzi de turul firmei, apoi esti chiar ultima…bleah, ce jegoase :), scuza-ma ca iti spun, chiar jegoase !!!!!!!

       • martie 27, 2013 la 10:28 pm

        Da, exact asa. Se considera avangardiste si lipsite de prejudecati. Femei moderne. Acum, cu a doua problema, intram un pic in alta idee. Anume ca da, ca barbat e flatant sau multumitor (sau uneori de la sine inteles) cand o femeie e „usor” de prins, dar asta categoric nu-ti castiga respectul. Adica astea sunt in general ciuca mistoului pe la noi prin firma. Multi profita de ele, ele-s femei „moderne” si toate lumea face misto. Celelalte femei si mai ales doamnele mai coapte, isi arata dispretul pe fatza. Ce vreau sa zic e ca da, absolut nimeni nu le respecta, dar asta nu-i inpiedica pe multi sa se „dea” cu ele. In privinta domnitelor astora eu-s pe lista de „to do” :))). Fiindca sincer, am standarde si prefer sa sar peste balcon decat sa ma ating de vreuna…
        Adica nici macar beat…cat oi trai..niciodata…mai bine mor! 😛

       • martie 27, 2013 la 10:30 pm

        Iti ziceam de astea ca sa-ti dau exemplu ca unele femei n-au principii. Tu esti doamna. Ele nu. Stii ca ziceai tu ca oare cine s-ar culca cu un barbat beat? Uite.. ele..

       • martie 28, 2013 la 10:43 am

        In fine dar alea…nu au familie? sau barbat (prieten, concubin, ma rog) ? da auzi sa nu imi spui ca vacile alea sunt romance, extraordinar cum fac romancele astea de rusine peste tot pe unde ajung, sincera m-as astepta la asa ceva de la o fata scapata de acasa , eventual studenta pana in max 23 de ani dar daca ajungi la varsta de 30 de ani sa te intinzi sportiv cu toata intreprinderea si sa te comporti ca un personaj din sex and the city, parerea mea este ca ai o problema (boala) mintala, ceva tulburare de personalitate bipolara, nu este normal un asa comportament sexual la o femeie stabila psihic.
        Pai eu nu cred ca toti barbatii vor sa se culce cu una de aia, depinde de barbat :), eu sunt convinsa ca exista destul barbati care nu ar atinge o cucoana de asta pasé nici cu ziarul facut sul sa nu ia vreun HIV, hepatita C ascunsa bine prin madulare.:) Sa u mai zic ca eu ma indoiesc ca arata chiar asa bine o cucoana de asta pasé care si bea de stinge asa cum spui.
        Pai cum sa spun, daca spui lucrurile astea sar 10 oameni sa te contrazica, dar mai auzi/citesti si in presa despre nu stiu ce „talente” romance pe care le lasa ficatii si mor la 30 de ani ca florile, cica de prea multa „munca intelectuala” dar cand citesti ce stil de viata au …la 30 de ani toata saptamana in cluburi, nopti pierdute in baruri, fara o relatie stabila, fara o viata …NORMALA !!! pai pacat ca nu se spune adevarul ca nu este normal si firesc si sanatos sa traiesti asa….asa cred foarte multe femei ca asa se cuvine si asta le mareste cumva feminitatea si succesul. In fine…

       • martie 28, 2013 la 7:12 pm

        Ba stiu si o romanca, o cheama Roxana :D. Dar n-am observat sa fie mai multe dintr-un neam. Cred ca proaste sunt peste tot. Pai uite, exista, eu. Eu de astea nu m-am atins :P.

      • martie 27, 2013 la 6:40 pm

       Si da si nu :). Stai sa-ti explic. Eu sunt foarte pro monogamie STRICT in ce MA priveste. Adica pentru mine si nu pentru imaginea mea in ochii altora, nu pentru nevasta/iubita/mama/Preot, etc, pentru mine deci, e important sa fiu fidel. N-am DELOC aceleasi pretentii de la partener si notiunea de fidelitate nu se resfrange asupra unor potentiale jocuri sexuale bilateral acceptate (adica si de catre partenera) si nici asupra unui potential „triumviurat” de exemplu. Cu alte cuvinte e important pentru mine si mecanismele mele interne (stima de sine, daca vrei) sa nu-mi insel sexual partenera. Acum insa om sunt si eu. Si oricat as vrea stiu foarte clar ca la o adica o femeie inteligenta si dornica (eventual pasional indragostita) poate sa ma faca sa calc in strachini daca vrea ea. Ca voi sunteti mai pricepute la manipulat. Mai ales ca eu sunt mai bou in relatiile sociale cu femeile. Le vad inerent mult mai inocente si neajutorate decat sunt (sa-l ia dracu’ pe bunica-miu’ pentru asta..). Ei bine fiindca stiu asta eu evit sa ajung in situatii unde o femeie si-ar putea face jocurile profitand de prostia mea. Nu te poti arde daca nu te apropii de foc, nu? Problema e ca atunci cand beau nu mai sunt atent la pericol, ma prostesc de tot si in plus, nu stiu altii cum sunt, dar eu unul devin foarte interesat sexual. Ei bine in astfel de momente o femeie care e pe faza, e interesata si n-are probleme tale morale sau fizice de a o face cu un barbat beat ma poate prinde relativ usor. Evident am fost de muuuuuuuuult mai multe ori beat decat mi s-a intamplat sa dau in barci, asta fiindca eu stau cu baietii la petrecerile la care merg neinsotit (si din motivul de mai sus).
       Deci, pe scurt, eu vreau sa fiu fidel fiindca conteaza pentru mine. Sunt suficient de inteligent sa stiu ca-s fletz in relatia cu femeile si-s usor de prostit asadar nu ma expun. Cand sunt beat sunt mai prost decat de obicei si mai usor abordabil si ca atare am cazut „victima” in astfel de momente :).
       Acum la modul general, scuza cu bautul mie mi se pare valida. Sigur, faptul ca ai baut in primul rand e caz de luat suturi in cur, evident, ca doar nu ti-a bagat nimeni pe gat, nu? Dar aia cu „de ce ai baut” e alta poveste si alte pedepse. Cand esti e ca si cum ai fi tampit. Gandesti lent, ai reactii intarziate si paradoxale, nu mai ai inhibitii, creste dorinta sexuala (cred ca pe motiv de scazut inhibitii), iti asumi riscuri necugetate si nu gandesti consecintele. Evident ca o decizie luata beat e mai scuzabila decat una luata cand esti treaz. E normal sa fii tampit cand esti beat, e ingrijorator sa fii cand esti treaz. In plus chestia cu cresterea dorintei sexuale dupa alcool e pe bune. La mine e cel putin. Acum, din nou, e scuzabil ca ei o decizie proasta cand esti beat, dar cat e de scuzabil ca te-ai imbatat asta e alta poveste.
       Pe scurt, un barbat beat vrea sa si-o puna (cel putin aia pe care ii stiu eu, inclusiv eu) si va cauta orice ocazie. O fata disponibila si in nevoie merge aproape la sigur. Ai nevoie de toata forta sa o pui pe orbita.
       Nu stiu sa-ti spun ce le impinge pe unele femei sa se culce cu un barbat beat (presupunand ca vrea ea de moare si nu e fortata), dar e plin de ele. Eu unul nu inteleg fiindca daca gasesc ca o femeie beata e haioasa si sexy, un barbat beat mi se pare scarbos (inclusiv eu). Dar fetele astea evident nu gandesc asa. Alta chestie este ca accidentele de la betie nu-s repetitive de regula. Adica ti-o pui cu una si apoi e „hai pa”, nu-s de regula legaturi regulate, aia nu e amanta…e loc de f**ut. E sport. E ca un film porno doar ca mai placut. In conceptia mea o legatura sexuala regulata de care nevasta nu stie e mult mai reprobabila decat una spontana de 5 minute cu una pe care nu stii cum o cheama.
       Ca sa termin ca ma indoiesc ca ai rabdare sa citesti pana aici, eu nu prea tin la alcool (spre oftica mea eterna). Si cand ma imbat de regula ma imbat rau. Pana la amnezii sau macar amintit foooarte vag. Extrem de vag. E ca o realitate alternativa care nu mi s-a intamplat mie. Sincer m-ar putea calca camionul si n-as stii :))

 8. martie 26, 2013 la 1:59 am

  Eu cred ca virtutile sunt acea tanjire umana catre moralitate (eventual si Eden) de care ziceam mai sus, desi unele componente de baza structurale de moralitate sunt destul de biologic implantate atat in om cat si primatele superioare, elefanti, si alte specii care pot lucra cooperativ si de la egal la egal nu numai in haita ierarhica, desi desigur ierarhie de dominanta/submisie exista peste si nu poate exista „comunism democratic” asa chiar total plat, cel mult sa poata exista niste situatii de win-win si despre astea se tot chinuie economistii de nu stiu cand sa ia premiul Nobel, in ultima vreme mai mult se chinuie sa gaseasca modele de distributie de resurse limitate cat mai JUST, nu neaparat echitabil, ca de ex probleme de matching de transplanturi de organe, dar nu stiu daca s-a reusit asa decat pe grupuri relativ tot mici sau pe o resursa specifica de care au doar unii nevoie, destui de putini, nu asa ceva gen mancare autentic sanatoasa la nivel global pt toti timp de o speranta de viata per om de 67 de ani (global)…daramite pensii !

  Pe urma desigur mai e si civilizatia, acea organizare superioara a haitei initiale plus povestile bazate pe limbaj justificativ (ala care tot cauta portite de a scapa de diverse raspunderi !) Desigur, simplific ff mult ! Dar eu NU trag de loc concluzii cinice sau pesimiste sau excesiv biologizante din asemenea descoperiri care ne arata cum suntem oarecum mai aproape de realitate dintr-o anumita perspectiva functionala, mie imi place si cred ca e frumos si bine si util si asa, ff echilibrat, plus povestile SF care se pot imagina bazat pe asta sunt si astea poate interesante decat tot numai SF horror sau numai Disney Happy ending mai ales pt „femei si copii”, plus mai poate ajuta la scaderea narcisismului oamenilor daca ar fi popularizat mai mult in anii viitori daca se demonstreaza fara dubiu, etc.

  • martie 26, 2013 la 2:21 am

   Eden-ul fiind (estimativ din burta desigur) acea stare de motaiala lenesa cu un izvoras aproape pt hidratare usoara si un mar deasupra capului gata sa-ti cada in poala pt vitamine si fibre proteice si glucide, acea stare de eficienta metabolica optima catre care zic astia care studiaza constienta umana cu ajutorul EEG-urilor ca tindem cu totii, daca suntem lasati in pace si ne ofera cineva acel mar si izvoras totusi necesare, nici treji si stresati (ca starea de veghe reprezinta totusi un adevarat efort !), dar nici adormiti total ca sa scapam cumva ocazia vizionarii unui film porno sau horror de suspans interesant, fie vreun mamut real periculos, fie eventual chiar si o Eva reala pe acolo (daca suntem norocosi unii din noi), ca asta zic nemtii (aia cu EEG-urile) ca ar fi starea optima a omului in viata, de fapt a constientei lui, (care include teoretic atat constiinta morala cu rol de politist care dirijeaza traficul pe autostrada orbito-frontala, cat si poeticul inconstient, cat si toate feed-back-urile fiziologice/functionale pozitive si negative dintre trup si suflet din tot corpul desigur, nu numai la nivel de encefal, ca doar sufletul functional nu rezida numai acolo).

   • martie 26, 2013 la 2:28 am

    Insa ca imagine aceasta stare paradisiaca arata cam lobotomizat totusi, sau pt fanii horror, chiar a aia din Matrix, asa ca desigur ca Edenul nu trebuie cautat prea repede sau asa pe Pamant, ci e mai incolo, dincolo de deces, si poate ca nu e chiar asa, ca totusi nu stie nimeni, si eu am ezitari asa sa ma iau doar dupa niste nemti, mai ales ca nu le cunosc limba si cultura, desi aud ca se tot straduie, sunt constiinciosi si harnici, etc., mie, fiind mai balcanic, imi plac mai mult experimentele astea cu cadouri tentante si cu mici gainarii ale lui Ariely de mai sus ! (a studiat cred si studenti care copiaza si zau daca nu copiaza toti, si culmea pt nimicuri, pt fleacuri, nu pt cine stie ce premiu mare si deosebit de valoros !)

    • martie 26, 2013 la 7:19 pm

     Sper sa n-ai dreptate si dupa sa fie doar nimic 🙂

   • martie 26, 2013 la 7:18 pm

    Edenul tau suna a Iadul meu :D. Oribila imaginea. Inebunesti de plictiseala, zau asa… De aia spunea Pratchett ca acolo e doar Elgar 😛

  • martie 26, 2013 la 7:17 pm

   Pai stai ca n-am zis ca neg rolul educativ sau social al unei notiuni abstracte si neaprat realiste de virtute. Asa si cu crestinismul. Nu ader dar consider ca e util pentru unii.

 9. martie 26, 2013 la 9:11 am

  Sincera pentru mine e prea complicata chestia asta si sa o inteleg (citesc) si compilez darami-te sa ma apuc sa o fac pentru mine :)))))))))))), imi joaca ochii pe ecran ca bilele :)))))))), sau asa pare poate la prima vedere , o chestie cat se poate de obositoare :)))) care cere timp nu gluma :)))), dar tu ai mai multa rabdare decat mine, eu am renuntat sa mai citesc de la jumatate ca mi s-a parut prea „complicat” :)))))))))))))))))))))). Eu am foarte putina rabdare , chiar te admir pentru cata rabdare ai cu unele chestii, asta ar trebui sa incerc sa o exersez si eu, rabdarea :)))).

  • martie 26, 2013 la 7:21 pm

   Pai mi s-a parut atat de horifica ca a TREBUIT sa o fac.

 10. Anonim
  martie 26, 2013 la 4:50 pm

  „Virtutea pentru dânşii ea nu există. Însă
  V-o predică,..”Elvetienii sunt eurosceptici pentru ca nu cred in virtute?Ce-i drept Aristotel considera moderatia drept virtute.Notiune inventata de vreme ce relativa, altfel ,zic eu nefunctionala.

 11. Anonim
  martie 26, 2013 la 8:41 pm

  Educatia lui Rudolph l-a facut sa aiba multe convingeri pe care eu nu le am.De asta prefer nimicul postum unei bunastari edenice,in care,absolutul ar fiinta(ca sa nu zic functiona).De asta imi place cand autorul zice”Da,carte.”

  • martie 27, 2013 la 1:24 am

   Care educatie ? De pe Internet ? Ca eu de la 15 ani ma educ mai mult asa de pe Internet, ca probabil maj copiilor/tinerilor din ziua de azi. Mie la Aristotel imi place cum il cheama, mi se pare un nume simpatic, ca altfel eu habar nu am despre ce a zis el desi sincer sa fiu chiar am incercat sa vizionez din curiozitate cateva videoclipuri pe YouTube de gen „Aristotel in 2 minute” si „desenul animat cu lupta dintre Aristotel vs Platon”, insa nu am retinut nimica ! Iar chestia aia cu nemtii si EEG-urile am auzit-o de la un tip la un club intr-o seara acum vreo 2 luni ! Nici macar nu am verificat-o ca sa vad daca am inteles-o corect, dar mi-a placut pt ca oferea asa o imagine total paradisiaca, (chiar cu posibile fantezii erotice daca stai sa te gandesti asa mai la figurat), sa stai sa motai asa sub un copac, langa un izvoras, cu un mar deasupra capului !

   • martie 27, 2013 la 9:56 am

    Ha ! Ha ! Chiar m-am gandit asa de ce oare imi place numele lui Aristotel, ca de obicei mie imi place un nume daca il asociez cu o persoana cu nume similar de care-mi place…dar nu cunosc pe nimeni cu numele Aristotel, de fapt chiar abia ff recent, ca adult cred ca am vazut cum poate arata Aristotel cel original asa intr-un bust de piatra, dar ala nu mi-a placut, dar mai frumos mi s-a parut in tabloul Scoala din Atena pictat de Rafael, mai ales ca era in centru si parea cat de cat mai tanar decat Platon plus avea toga bleu, (desi nu era totusi cel care mi-a placut cel mai mult din acel tablou si mai mult mi-a placut altul, ceva mai sexy, care nu stiu cine e din drepta mai jos care statea si el in genunchi pe acolo !

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Raffaello_Scuola_di_Atene_numbered.svg

    Dar m-am gandit ca probabil numele Aristotel mie imi aminteste de numele lui Aristotel Onassis ! Insa Platon, zau nu imi aminteste de nimic si de nimeni, de aia nici nu mi-a pasat de el vreodata, nici macar nu am fost curios sa citesc vag periferic asa despre ce o fi zis el, desi e considerat totusi parintele disciplinei de cunostere (mai riguros organizata) filozofia. Dintre toti filozofii astia mai profesionisti, mai stiu de numele lui Schopenhauer, deoarece a fost folosit fata de mine intr-un fel de „come on” de flirt, cica sa ma duc cu ala intr-o camera separata sa discut despre parerea lui Schopenhauer despre dragoste ! Drept care eu, avand 14 ani, m-am dus ca eram curios, dar cand am vazut despre ce era vorba, si ce consecinte pot reiesi din studiul filozofiei, m-am speriat, si am zis ca ma asteapta mama acasa pana in ora 23 obligat, si am plecat, desi pe drum am reflectat ca totusi parca imi placuse, macar asa ca idee, desi nu era chiar asa de interes imediat pt mine in acel moment, plus nu eram sigur ca am eu aptitudinile necesare pt a studia filozofia la un nivel mai serios, dar macar am invatat sa nu resping din prima chiar orice
    filozof, doar bazat asa pe zvonuri sau pe prejudecati posibil ignorante, si chiar am inceput sa dezvolt un anumit respect asa fata de diversi profesori de filozofie, si chiar intr-un fel si un grad de empatie si compasiune fata de ei, ca totusi se chinuiau si ei cum puteau la vremea lor, adica nu erau neaparat rau intentionati, desi e posibil ca unii sa fi fost neetici fata de elevi sau chiar total dusi cu pluta in legatura cu ideologia lor, dar asta e regasibil in orice club gay contemporan, de altfel probabil chiar si in societatea mai larga, (dar eu ma gandesc mai mult la ce e aplicabil pt mine, nu pot sa generalizez asa prea mult), asa ca mie mi-a ajutat intr-un fel si la a-mi dezvolta capacitatile de discriminare si de a citi mai critic diverse texte filozofice, in caz ca dadeam peste unul ! Cam asta e modul destul de practic in care am fost eu educat sa abordez idei si diverse texte la nivel de citit mai critic, deoarece zau, la liceu nu prea cred ca se punea accent pe asta prea mult, desi poate ca unii profesori incercau dar nu eram eu atent, dar oricum eu am fost per total elev educat la calitate de nivel de masa, nu la nivel de elite…si totusi inca sunt oarecum suparat ca parca mi se pare ca la nivelul societatii mai largi oamenii totusi nu prea sunt educati sa gandeasca si mai ales sa citeasca critic, (desi exista acele proverbe ca „nu tot ce zboara se mananca”, dar totusi cand esti bombardat de informatii si esti si sub stress crescut, de ex sa iei Bac-ul, sau sa-ti gasesti un job, sau e criza economica sau resurse limitate, si trebuie sa decizi pe ce cheltui timpul/banii sau in ce investesti asa pe termen mai lung, etc, stressuri din astea ff comune contemporane, care sunt totusi stressuri diferite asa per global de cele de acum 100 sau 200 de ani), si nu cred ca e asa de bine, mai ales pt ca oamenii sa poata deveni mai toleranti si a intelege mai bine cum functioneaza democratia, si a nu o confunda cu anarhia, sau, pe de alta parte, cu alte chestii posibil malevolente de tip manipulare conspirativa (ca sunt destui care gandesc asa)…asta chiar mai mult valabil chiar si pt societatea mai larga de tineret vorbitor de lb romana de azi (desi nu numai ei, probabil la nivel de educatie publica de masa in general).

    • martie 27, 2013 la 6:18 pm

     Eu am cunoscut un motan Aristotel. Era portocaliu. De aceea imi place numele asta cred.

 12. Anonim
  martie 27, 2013 la 9:30 pm

  Lejeritate in Scoala din Atena, parca statea fiecare la calculator si comenta banchetul lui Socrate.Prestanta da, Platon si Aristotel sositi din agora lui Pitagora tocmai in unghiul de fuga,ca deh,mare e gradina.

 13. nespusdemult
  martie 30, 2013 la 6:18 pm

  Cu intarziere (patria mai intai)…leapsa lansata!

  • aprilie 1, 2013 la 4:57 pm

   Patria e mereu prima fiindca e ca o femeie neostoita si mereu in belele. Vin acum, doar sa raspund la restul comentariilor 😀

   • nespusdemult
    aprilie 1, 2013 la 8:20 pm

    La fel ca si dreptatea, umbla mereu cu capul spart!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: