Limita de competenta – Codex Vladimirianus

Cu duzina din saptamana asta mi-am atins limita de competenta lingvistica romana. Totusi, fiindca onoarea mi-e la mijloc, n-am abandonat. Ca atare iaca, spilcuiri din:

Codex Vladimirianus

(1) Asigurmandius budus L. (popular Asigurmand)

asigurmand-ill-2

Asigurmandul este un endoparazit cu un ciclu de viata complex, format dintr-o gazda intermediara (corolarmele plantelor genului Papillona) si o gazda definitiva (curcosaurul puber). De asemenea, datorita particularitatilor trofice, dezmâţii pot deveni gazde paratenice (de transport). In acest caz, asigurmanzii prezinta dificultati de atasare (in canalul auricular) si pot fi indepartati cu ajutorul unor jeturi de mare presiune.

(2) Papillona lobezica L. Morfologie externa.

corolarma

A se observa structura compozita prezentata de corolarma bicolora, unde fiecare caneluridă prezinta un numar fix de selci chitinoizi. La adapostul selcilor se adapostesc asigurmanzii.

(3) Toroid vienelar

toroid2

Testele posesorilor de dezmati au demonstrat ca,  spre deosebire de toroizii avielenari folositi anterior, forma de toroid vienelar este optima pentru focalizarea fasciculelor sau lichidelor.

(4) Ciclul de viata la Curcosaur (Curcosaurus pompus)

curcosaur

Se observa la curcosaurul matur un olimpotab hipertrofiat, precum si o iubilură cervicala exacerbata, semn de posibila infectie cu Asigurmandius, o urmare a consumului de caneluride.

(5) Exasperanțe coloniale

exasperantia2

Observati efectele iarnarcotic si arcotic produse de Exasperantia pullis asupra femelei umane si potentialele reactii averse de tip acut văztuneric (popular „ciu-ciu”), respectiv tip cronic vazvarsat (popular: „‘esiafar’dinpatulmeu”)

(6) Ilustratie la intrarea intr-o sala de psiriduş

psiridus

Semn ilustrand cumplitul pericol la care se supune orice dezmâţ respectabil in caz de intrare frauduloasa in sala de psiriduş. Guvernul este oblicat prin lege sa afiseze aceste avertismente la intrarea in orice facilitate de psiriduş publica

Ha! Si acum, ca notiunile sunt clar definite, cred ca as putea scrie chiar si un text succint:

Pentru contracararea reactiei de văztuneric produsa de efectul iarnarcotic al coloniilor de exasperanțe asupra femelei umane, masculul aferent este nevoit sa presteze curatarea asigurmanzilor de pe dezmâţul din dotare. Asigurmanzii sunt paraziti ce traiesc in perechi in fiecare caneluridă din corolarma plantelor genului Papillona, hrana preferata a curcosaurilor puberi. O data ingerat, un asigurmand se localizeaza in iubilură sau olimpotab, pe care le va coloniza complet dupa o perioada de incubatie variabila. Desi asigurmanzii pot infecta numai prin contact direct cu gazda, orice dezmâţ este in pericol datorita consumului excesiv de carnita de curcosaur lesinat in urma fugaririi excesive. Solutia pentru deparazitare este spalarea partii interioare a urechii dezmatului cu un psiriduş sub presiune. Pentru a asigura presiunea necesara, in capul psiridusului trebuie introdusa o piesa metalica in forma de toroid vienelar, procurabila de la orice magazin de rectometalice. 

  75 comments for “Limita de competenta – Codex Vladimirianus

 1. psi
  ianuarie 10, 2014 la 11:21 pm

  miau! i-au căzut musteţile. rusule… plecăciune. e tot ce pot spune la ora asta.

  • ianuarie 11, 2014 la 2:12 pm

   Aoleu! E de bine sa cada mustatile, pisicimea dumneavoastra?! 😀

 2. ianuarie 10, 2014 la 11:29 pm

  Multe îmi sunt date sã citesc dar ca duzina asta greu de gãsit!

  • ianuarie 11, 2014 la 2:13 pm

   pai nu chiar, ca am mai vazut o „duzina in imagini” la Griska! :D. Foarte-foarte-foarte reusita! Mi-a placut grozav!

 3. ianuarie 10, 2014 la 11:48 pm

  Nu-s convins că-s dezmâţ şi nici nu ştiu dacă-n boabele alea pe care mi le dau bipezii o fi sau nu şi cărniţă de curcozaur… Da-ţi miaulţumesc că m-ai pus în gardă! O să fiu prudent, foarte prudent!

  • ianuarie 11, 2014 la 2:16 pm

   N-am vrut sa va ingrijorez, stimate motan! Lasa-ti-ma sa ma explic: atat timp cat nu fugariti un curcosaur viu pana lesina si atat timp cat ulterior lesinului nu il consumati, sunteti in maxima siguranta! Boboabele, desi desigur unele contin carne de curcosaur, aceasta a fost luata de la indivizi morti. Deci nu exista pericol de contaminare si psiridus! Din nou imi cer scuze preaplecat pentru orice discomfort v-as fi putut crea, stimate motane!
   Cu stima,
   Vladimir Sergheevici

   • ianuarie 11, 2014 la 2:38 pm

    Vă foarte miaulţumesc, dragă domnule Vladimir Sergheevici. Aţi luat o piatră de pe mica mea inimă îmblănită!
    Cu neţărmurită recunoştinţă,
    Grişka,
    adică Grigori Gheorghevici (cred că acesta e numele meu corect; bipezii care m-au adoptat şi botezat nu ştiu limba rusă, dar o mătuşă de-a lor – pe care o veţi putea cunoaşte citind următoarea psi-luneală, le-a spus că Grişka vine de la Grigori, şi că se foloseşte mai ales la ţară, că lumea bună, de la oraş, preferă diminutivul Grişa; şi i-a sfătuit chiar să-mi schimbe numele, eliminându-l pe „ţărănescul” „k”, dar ei, încăpăţânaţi fiind, au refuzat cu hotărâre.)

    • ianuarie 11, 2014 la 2:43 pm

     Si foarte bine au facut! „k” acela da caracter! Vână felină! Aer de bogatyr!

     • ianuarie 11, 2014 la 3:23 pm

      Miao, aşa au zis şi ei, pentru că eu sunt un motan voinic şi, pe deasupra, cu personalitate! Încă o dată, multe miaulţumiri, m-aţi liniştit şi în privinţa numelui meu! 🙂

      • ianuarie 11, 2014 la 4:58 pm

       Oooo ce umani politicosi aveti! Umanul de mine numeste de regula motanii voinici „balenoi”. Sau, daca stau scursi, „limax”. Desi inclin sa le dau din nou dreptate umanilor dumneavoastra si sa afirm ca pe un motan voinic trebuie sa-l cheme cu „k”.

       • ianuarie 12, 2014 la 12:58 am

        Atunci e perfect! 🙂

       • ianuarie 12, 2014 la 1:27 pm

        😀

 4. ianuarie 10, 2014 la 11:56 pm

  trimite articolul spre publicare la revistele stiintifice, e de nobel 😀

  • ianuarie 11, 2014 la 2:17 pm

   Nu inca, ca sa am mai multe sanse, ar trebui intai sa ma naturalizez american! 😛

 5. Carmen Pricop
  ianuarie 10, 2014 la 11:58 pm

  Lecţie predată cu succes! Cursanţii morţi… de râs! :))

  • ianuarie 11, 2014 la 2:18 pm

   Da, ma gandesc, poate trebuia sa fiu mai pedant :P.

   • Carmen Pricop
    ianuarie 12, 2014 la 1:08 am

    Nu cred că trebuia să fii mai… în vreun fel! E perfect cursul! Eu mă gândesc serios că am probleme de exprimare. M-am amuzat copios! 🙂

    • ianuarie 12, 2014 la 1:29 pm

     Problemele de exprimare le am eu! 😀 Eu consider e mult mai usor sa scriu in argou stiintific (indiferent de limba) decat sa scriu un text liber. Mi-a fost mult mai usor sa scriu textul din post (dupa ce am definit notiunile si mi-a fost mie clar ce inseamna) decat imi e sa scriu ce-am facut azi.

 6. ianuarie 11, 2014 la 1:16 am

  Vladen, râd și râd! 🙂

  • ianuarie 11, 2014 la 2:24 pm

   Pai cum?! E treaba f.f.f.f.f.f. serioasa!!! 😛

 7. ianuarie 11, 2014 la 9:49 am

  Olimpotab hipertrofiat? :)))))
  Doamneeee…de unde le scoti? Am ras cu lacrimi cand am citit totul.

  • ianuarie 11, 2014 la 2:32 pm

   Pai e encicloedie! Argoul stiintific e obligatoriu :D.

 8. ianuarie 11, 2014 la 10:56 am

  Inainte de a vedea duzina ta, am spus ca a Matildei (Vero) este cea mai tare. Acum mi-am schimbat parerea. Nimeni nu te poate intrece in materie de imaginatie si punere in practica a ideilor! Am ras cu lacrimi, asta dupa ce m-am mirat minute bune de felul in care ai ales sa folosesti cuvintele. 🙂

  • ianuarie 11, 2014 la 2:41 pm

   Mie a lui Griska motanu’ imi place de mor! Cu pozele cu martanul! E traznet! Imi dai si mie un link spre cea care ti-a placut tie?
   Multumesc mult de laude, am fost foarte motivat cand am facut-o. Era demnitatea mea la mijloc + un premiu!

   • ianuarie 11, 2014 la 2:44 pm

    Poi na, ca are atatea personalitati, de nu mai stiu cum sa ii spun! Cine o puse sa-si faca o mie de bloguri? La Griska ma refeream si eu… 😀
    Premiul fiind „vinnapoiinpatumeu”, banuiesc. :))))))

    • ianuarie 11, 2014 la 2:45 pm

     HAHAHAHAHAHAHAHAHA! FANTASTIC! FETELOR NU LE POTI ASCUNDE NIMIC!!

    • ianuarie 11, 2014 la 2:46 pm

     aaaa deci vorbim de aceeasi persoana?! Eu-s mai lent deh… Pai da, Griska e traznet!

  • ianuarie 11, 2014 la 2:47 pm

   Deci Matilda (Vero) e mama lui Griska! Asa cum Camelia e mama lui Maya? Am inteles corect? 🙂

   • ianuarie 11, 2014 la 2:48 pm

    Trebuie sa recuperez pe plan social, zau asa!

    • ianuarie 11, 2014 la 2:52 pm

     Il voi lasa pe Griska sa iti povesteasca. Si asa ma tem ca am vorbit cam mult. :))))

     • ianuarie 11, 2014 la 3:04 pm

      A! Nu trebuia sa stiu? 😀 Eh, da’ stiu! 😀

      • psi
       ianuarie 13, 2014 la 2:21 pm

       da, vladen, așa este. grișka este motanul traducător blogosferic ce o ajută pe tușa vero cu traducerile și cele n/șpe bloguri (inclusiv cele ale marianei ghicișimaicum și matildei) totodată grișka este frate virtual cu maya mea. numai că maya…nu are blog. 😀

 9. ianuarie 11, 2014 la 5:58 pm

  Vladen, onorată să te cunosc! Așa ceva, mai rar! Io-s convinsă că tu ai putea inventa o limbă și să-i faci și dexul. Și s-ar vorbi! 🙂

  Mulțam pentru doza de bună dispoziție!

  P.S. Bine-a zis cine-a zis s-o trimiți spre publicare!

  • ianuarie 12, 2014 la 1:21 pm

   Sarut-mana mult!
   Neah, n-as putea ca-s prea lenes + suflet de slav :)). Ar trebui un neam pur pentru asa ceva. Sau un polonez! Desi daca stau sa ma gandesc, la o adica daca as fi suparat si motivat cred ca de fapt mi-ar placea asa o activitate. Cand eram mic aveam propria mea gnosologie legata de functionarea realitatii si tare suparat eram cand imi erau infirmate teoriile :)). Inca imi aduc aminte ce verde deveneam cand vedeam ca maica-mea radea de teoriile mele tavalindu-se pe jos. N-ai vrea sa stii cum imi inchipuiam eu ca se fac copiii (chestie care evident n-avea legatura cu sexul, eram chiar revoltat de asa o asociatie simplista). Desigur aveam o intreaga „biologie” a procesului. Asa cum aveam si propria „anatomie si fiziologie” generala, inspirata din atlasele de anatomie ale genitorilor personali. Chestie care arata clar, ca desi poti avea adevarul in fata (recte atlasul), interpretarea functionalitatii obiectului poate varia covarsitor in functie de observator! :))

   • ianuarie 12, 2014 la 6:59 pm

    Te înșeli amarnic! Aș vrea să știu cum îți închipuiai tu că se fac copiii. I-aș citi și fiicei mele! Ia vezi, poate-poate faci de-o postare! 😉

    • ianuarie 13, 2014 la 9:31 pm

     Ma bag! Ma plangeam ca vai mie n-am idei de postari potrivite. Acum o am pe (1) cea cu clasamentul de sutiene ce-mi plac, de la Rudolph si asta cu cum se fac copiii urmand gnosologia personala juvenila 😀

 10. ianuarie 11, 2014 la 9:16 pm

  Cu ocazia asta am descoperit că sunt şi instabilă emoțional! De azi dimineață, tot citind duzine pe fugă de pe mobilularul proprietate personală, exclam: asta e preferata meaaaaa! Dar la aşa cevaaaaaaa….
  Clar, e ruseşte!
  Iar eu îmi mențin declarația de zilele trecute!

 11. ianuarie 12, 2014 la 1:27 am

  Trebuie neaparat sa punem si noi semnul de avertizare! Nu de alta dar dezmatii nostri intra regulat in mod fraudulos pe marginea sigura a psiridusului. Cat despre efectele iarnarcotice nu recunosc nimic, desi reactia aia de vaztuneric mi-e oarecum cunoscuta 😀

  • ianuarie 12, 2014 la 1:31 pm

   Oo…eu inca am traume si cosmaruri legate de reactiile de vaztuneric si vazvarsat! Cand mananc mult seara le tot visez!

 12. ianuarie 12, 2014 la 1:27 am

  Oare Meowrice vaneaza curcosauri pana cad lesinati?

  • ianuarie 12, 2014 la 1:31 pm

   Pai ai verificat urechiusele? Ia verifica! 😀

 13. ianuarie 12, 2014 la 5:12 am

  Si eu am avut impresia initiala ca jocul ala cu Duzina de Cuvinte doreste poate sa incurajeze mai multi oameni sa ia exemplu mai des de la unii ca Voynich si Serapianus, (desi nu ma gandisem la astia 2 in mod special, ci asa la unii similari ca ei), insa nu indraznisem sa o zic la inceput pt ca mi-era teama sa nu fie perceput ca o jignire.

  • ianuarie 12, 2014 la 1:36 pm

   Eu nu-s jignibil! Imi plac afronturile intelectuale. Nu ma deranjeaza nici cele cu „boule” sau „pule”, dar alea nu ma stimuleaza intelectual ci doar asa, ca divertisment.

   • ianuarie 12, 2014 la 6:17 pm

    Nu m-am gandit ca o sa te simti tu jignit, ci poate chiar Psi sau alte persoane mai sensibile care participa la acel joc cu Duzina de neologisme…despre tine stiam deja ca nu esti sensibil, plus ca iti place sa faci pe nebunul si mai mare fata de alti nebuni…ma rog, acum chiar ca am dat-o cu bata in balta, dar de fapt nu zic ca e rau sa fii asa ca tine, nu numai pt tine, dar si pt societate chiar, inclusiv nebunii ei, fie ca sunt aia frumosi ai marilor orase, fie de alte genuri.

    • ianuarie 13, 2014 la 9:30 pm

     Pai de ce sa o dai cu bata in balta, ca nu m-as putea supara, ca doar ai dreptate! Dar eu nu fac absolut nici un fel de mister din asta. Bineinteles ca fac pe nebunul. Dar pur si simplu nu reusesc sa gasesc nici un argument suficient de convingator in favoarea seriozitatii sau macar a sanatatii mentale pe blog si nici chiar in majoritatea situatiilor sociale la care-s expus. Ce-mi iese daca-s serios? De fapt nu pe tine trebuie sa te intreb ca si tu faci pe nebunul :D. Majoritatea problemelor dintr-o societate moderna si dezvoltata de stat european sau, chiar si mai rau, cu nivel de bunastare al astora bogate nu merita nici o urma de seriozitate. Ba chiar cred ca-i periculos. Zau.

 14. ianuarie 12, 2014 la 6:16 am

  Nu credeam că poate fi cineva atât de inventiv. sau credeam dar nu îmi scosese mie Dumnezeu în cale aşa dezmăţ de imagini! Felicitări!

  • ianuarie 12, 2014 la 1:36 pm

   Multumesc frumos! Am fost motivat 🙂

 15. ianuarie 12, 2014 la 12:48 pm

  Sincer, n-am inteles mai nimic. O pisica a ramas fara mustati, atat. :))
  Dar ti-ai dat silinta, as fi muncit la desenele alea 2 saptamani :))

  • ianuarie 12, 2014 la 1:38 pm

   A, pai nici nu conteaza, zau asa! 🙂 A fost strict o joaca, nu e important.
   Le-am facut de-alungul a doua zile, n-as putea sa zic exact cat a durat lucrul la ele. Ar fi fost mai rapid daca le puteam desena cu mana pe hartie dar, din pacate, n-am avut cum.

   • ianuarie 12, 2014 la 1:42 pm

    De mana as fi terminat si eu mai repede. Pe laptop cred ca mi-ar fi fost imposibil. :))

    • ianuarie 12, 2014 la 1:49 pm

     astea-s facute pe laptop. Cu mousul. De fapt trackpad-ul fiindca l-am tinut pe burta si mi-a fost lene sa-mi pun mouse si ceva pe care sa-l misc :D.

     • ianuarie 12, 2014 la 1:51 pm

      Mama, inseamna ca esti priceput. 🙂

      • ianuarie 12, 2014 la 2:09 pm

       nu chiar, dar am rabdare si, cum spuneam, motivatie 😀

       • ianuarie 12, 2014 la 2:17 pm

        Eu stau cel mai prost cu rabdarea. :))

       • ianuarie 12, 2014 la 3:30 pm

        Eu stau mai prost cu indemanarea 🙂

 16. ianuarie 12, 2014 la 5:34 pm

  Spiritul meu umanist face temenele în fața spiritului tău științifico-fantastic.
  Eu zic așa: dacă nu execuți un ”the making of” al acestui studiu, nu te iert pentru că îl negi pe Salvador Dali la o rubrică vecină.
  Ia-te de mama, de tata, de efectul razelor gama asupra anemonelor, de sentința în cazul ”Adrian Năstase”, de arcuirile estrogene ale vecinei de la 3, când iese ca Prințesa Grețurilor din lift … dar dacă te iei de Dali, te iei de siamezul meu artistic, chit că habar n-am să pictez.
  No, for good, respect pentru aplecarea pentru detaliu în acest fotoforcing intelectualambicat.

  • ianuarie 13, 2014 la 9:24 pm

   Multumesc frumos! Un „making of” ilustrat uman, cu transpiratii, injuraturi si rateuri :D. Pai sa stii ca as putea fiindca cred ca inca mai am versiunile intermediare :D. Procesul de atribuit termenii unei imaginii insa nu as putea sa-l descriu si nici macar sa-l reproduc fiindca nu mai am vin din ala :D.
   Pai pur si simplu mie mi s-a parut Dali cam fortat. Ca si cum ar face pe nebunul pentru public. La fel si arta lui. As fi curios cum imagina in „privat”. Cred ca era mult mai interesant si mai putin comercial. Ce e drept am fost la un moment dat la o conferinta care a organizat o tura prin muzeul Dali de la Girona. Mi-a fost cald de-am murit, nu-s obisnuit cu temperaturi din alea asa ca mi-a stat in gat absolut orice n-avea gheata. 😀 Mai ales casa aia plina pana la refuz de turisti si incinsa ca naiba….

   • ianuarie 13, 2014 la 11:35 pm

    despre subiectivismul artei putem discuta o grămadă, fără a atinge consensul vreodată / doi oameni inteligenți își împărtășesc asemănările și își dispută cu fair-play diferențele / iar acolo unde apare motivul de păruială, se retrag în sensuri opuse, ceea ce între noi nu va fi cazul niciodată…

    • ianuarie 15, 2014 la 6:01 pm

     Categoric nu, sunt foarte dispus sa consider ca imaginea lui Dali in ochii mei este o posibila victima a caniculei! Adica nu-s defel categoric in ce-l priveste :).

 17. ianuarie 16, 2014 la 3:03 pm

  Eu am ramas complet fara cuvinte ….
  Stiam ideea cu provocarile psi dar m-am uitat ca matza-n calendar (ca sa pastrez subiectul 🙂 ) pana am priceput cateceva 🙂
  Cred ca era mai potrivit sa pui textul la inceput si explicatiile dupa, sau poate am eu prea putini neuroni la ora asta, oricum … la final eram ca la un fim SF cu deznonamant dinala imprevizibil de te da complet pe spate, I got the big picture, finally 😀

  • ianuarie 16, 2014 la 7:42 pm

   Pai nu am putut, ca s-au asezat cronologic :D. Adica intai a trebuit sa-mi definesc conceptele si apoi abia am putut scrie :)). Deformare profesionala!

   • ianuarie 17, 2014 la 9:08 am

    Am inteles, si-i foarte logic ce spui tu, dar ziceam asa, ca pt noi, ar fi fost mai usor de inghitit daca aparea intai textul si apoi explicatiile. Oricum, opera de arta nu alta, de 10 ori bravo! 🙂

    • ianuarie 17, 2014 la 2:27 pm

     Pai ati fi inteles ceva din text daca nu stiati ce inseamna cuvintele? 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: