Jet lag cumplit

Nici eu, nici Kadia, n-avem nici urma de jet lag cand mergem in America. Probabil pe motiv de ritm circadian din start dezaxat, cum si eu si ea oricum ne culcam foarte tarziu si ne sculam la fel de tarziu. La intoarcere insa e chin cumplit. Asadar, aseara, dupa ce am plonjat direct in cap pe canapea pe la ora domnului 10 PM, ne-am trezit veseli ca niste cintezoi la 1.30 AM, ne-am mutat in pat si nici ca am mai adormit. Vreunul. Dupa doua ore jumate in care am zacut in introspectie asteptand sa adorm, m-am plictisit, am confirmat ca situatia se repeta si la dreapta mea si m-am dus sa spal oala de supa. La buda, fiindca chiuveta din bucatarie e iarasi infundata, prin amabilitatea vecinului ukrainean de teava de evacuare (ala despre care v-am mai povestit). Ca o paranteza, nu, nu cred sa fie atac pe motive politice, cum prima data a infundat-o inainte de conflict. Ce nu pot insa sa neg este ca, de cand mi-e vecin, am devenit foarte motivat sa reiteram situatia mondiala la scara ma mica la noi in ograda. Si anume, pe scurt, sa-l arunc impreuna cu sacii de gunoi pe care ii lasa cu orele in fata usii muierea din dotare (pana se asigura ca pute toata scara a ceapa) fix in gura de canalizare comuna. Macar sa stiu si eu o data ce o infunda atat de eficient! Spre deosebire de conflictul celalalt, stiu insa ca vecinii occidentali ar aplauda la scena deschisa si mi-ar ridica monument pe Corso.

Deci, cum spuneam, in timp ce eu spalam cu aplomb oala la chiuveta din buda surluind substantial, doamna avea conflicte interioare. Ora domnului 4 AM e ora de nani, nu de facut curat. Asa ca, dupa ce m-a lasat sa-mi fac scurt damblaua si sa transfer cablurile din bagaje in sertare, mi-a comunicat scurt ca mai bine ne uitam la televizorul din dormitor. Care televizor insa, ma informeaza amabil, a constatat ea acum ceva vreme ca nu mai functioneaza. Asa si era! Din motiv de mana criminala care a mutat cablul de HDMI la XBox (mdap, da’ nu recunosc nimic!). 1 minut mai incolo ajungeam si ne uitam la RudeTube. Pana am vazut top 1, adica asta:

Dupa ce am savurat mirobolantul moment artistic de mai sus am inchis scurt lumina si am adormit instant. Amandoi. Doar ca sa ma trezesc direct in picioare intr-un zgomot cumplit, ca de tractor sovietic. Femeie, zic, ce dracu fac pisicile, ca darama casa! De sub perna am fost insa informat ca e de fapt Sonia, fraila din dotare, venita la facut curat si care, evident, uitase ca ne-am intors si nu cuvenise sa sune la usa. Eu inca ma intreb cum poate o femeie atat de mica sa faca asa zgomot apocaliptic la intrarea pe o usa. Si fiindca zau, nici nu voiam sa aflu, am trimis-o la inaintare pe Kadia, care s-a materializat usurel sa nu o socheze la constatarea ca batatura e locuita. Evident ca a trebuit sa evacuam ograda si sa mergem sa dormim cu cafeaua in fata prin alte parti, fiecare prefacandu-ne ca muncim cuminti.

Situatia din noaptea asta nu promite a fi neaparat mai buna. Mi-e foame la ora 4 AM, somn la 8 AM si cad in cap la 10 PM. Chiuveta tot infundata e. Vase murdare insa nu!  Sunt disperat! Are cineva ceva solutii naturiste? 😀 Adicatelea nu cu melatonina, ca eu pastile  iau numai daca mor. Si in cazul asta nu-s suicidal, prefer sa-i disturb existenta vecinului. Dar teama imi e ca, desi indubitabil satisfacatoare, o eventuala razbunare aplicata piticului aluia gras tot nu-mi va rezolva problema principala.

P.S: si cu alcool tot la 1.30 si tot la fel de beat ma scol, nu tine.

 1. Pai am citit in multe reviste din astea mondene pt calatorii amatori de calatorit distante deosebit de lungi la viteze mari ca jetlagul de la vest la est e mereu mai rau decat cel de la est la vest. Nu mai tn minte daca era chiar riguros stiintific dovedit si care ar fi explicatia, dar o sa caut.

  Răspunde

  1. Este explicabil, a raspuns dr Vivek Jain, directorul Centrului pt Tulburarii de Somn George Washington ( http://www.gwdocs.com/pulmonology/vivek-jain ) dnei Christie Aschwanden ( http://www.lastwordonnothing.com/about-us/christie-aschwanden/ ), care l-a intrebat despre acest lucru in public in Washington Post chiar in ziua de Revelion, pe 31 decembrie 2012, plus apoi si dupa petrecerea de Revelion, pe 2 ianuarie 2013, (cand era inca 1 ianuarie la Washington DC), in publicatia digitala neo-zeelandeza Stuff dot com, vaitandu-i-se in acelasi timp (in loc sa il lase sa se relaxeze cu o cupa de sampanie sau macar sa ii ofere un sarut cordial amical de La Multi Ani), de cat de mult se chinuie dansa de cate ori e nevoita sa zboare de la Washington DC tocmai pana la Geneva in interes de serviciu, gandindu-se in acelasi timp nostalgic la norocosii care zboara de placere in vacanta la prietenii lor din California. Dr Jain i-a dezvaluit un secret dnei Aschwanden, probabil cunoscut si de vechii yogini indieni, nu doar de acestia mai recenti, si anume ca corpul omenesc are un ciclu natural de ritm circadian care dureaza mai MULT de 24 de ore, (numai ca nu e voie ca lumea sa stie asta de cand cu Revolutia Industriala, si inventarea ritmului de lucru, relaxare si odhna in ture de 8 ore, https://www.youtube.com/watch?v=shdzRq4BYWk ), si noi toti incercam sa ne conformam acum ceasurilor oficiale ( https://www.youtube.com/watch?v=Hr2aj1ibVYE ), fiind de fapt mai mereu deficitari chiar si daca stam pe loc cuminti in banca noastra si in zona de timp alocata noua, din cauza unor „zeitgebers” (niste gnomi din mediul nostru inconjurator numiti „dramuitorii timpului” care nu ne lasa sa motaim, si care in ultimii 150 de ani au preluat chiar si tehnici moderne de chinuiala, ca de ex lumina de la becuri, adica nici nu le mai pasa de lumina soarelui, si care ne dau semnale ca sa ne tina treji si gata de actiune cf orarului frailerelor de serviciu, printre care si Sonia, si gnomi despre care eu am aflat nu de la dr Jain, ci de la unul Bhanu Kolla, https://www.acmc.com/physicians_sub.cfm?physID=1102 , si altul Robert Auger, http://www.postbulletin.com/life/health/dr-r-robert-auger/article_855a2519-8ce9-5266-99f6-a2dfcdee5d9f.html , care lucreaza mana in mana la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, sa faca propaganda anti-germana…sau pro-germana, ca tot aia este, mai ales in Minnesota).

   Atunci cand calatorim catre vest, ritmul circadian al corpului nostru s epoate adapta mai usor daca mutam ceasul mai devreme si castigam asa 2 ore artificiale, dar per total le castigam in acelasi sens pe care il doreste corpul nostru care e insetat mereu de o zi mai lunga, insa daca e sa mutam ceasul mai tarziu si sa pierdem vremea calatorind catre est, corpul nostru nu rezista sa piarda decat o ora, cel mul 1 1/2 ore per 24 de ore. Astfel daca vom calatori catre vest si trebuie sa ne adaptam la o diferenta de 3 ore mai devreme, ne trebuie doar o zi si un pic, si gata ne-am resincronizat, (plus ne-am impacat mai usor cu zeitgeners-ii), insa daca vom calatori catre est, mai ales asa la 6-7 ore diferenta peste ocean, pt asa ceva ne trebuie vreo aproape 5 zile de recuperare, plus desigur vom fi si ff suparati si nervosi pe acei gnomi germanici, chiar si daca folosim mici tehnici de adaptare, sau chiar si Melatonina, tot e ff greu si vom ramane ff suparati si nervosi pe toti nemtii cu gnomii lor cu tot o vreme mai indelungata.

   Tehnicile de adaptare la calatoritul dificil catre est includ sa ne trezim mai de dimineata si sa prindem cat mai multa lumina naturala de soare de dimineata, ideal ar fi sa ne trezim cu vreo 1 ora mai devreme timp de minim o saptamana plus sa alergam si sa facem miscare viguroasa dis de dimineata asa intre orele 5 si 6 daca vrem sa vizitam Parisul venind de la New York, desi e OK macar si 15 minute. Daca doar dorim sa zburam catre vest asa in vacanta, e OK sa petrecem mai mult timp afara asa catre seara in parc ca sa prindem razele soarelui de dupa amiaza. Se pot folosi si becuri, ar tot lumina soarelui e mai buna. Scandinavii sunt mai pregatibili atat intr-un sens cat si in altul in timpul verii cand e lumina multe ore pe zi, de aceea in Scandinavia este chiar obligatoriu ca lumea sa isi ia o vacanta ff lunga vara, nu iarna, si maj sarbatorilor oficiale se regasesc si ele catre sfarsitul primaverii astfel incat sa poata toata lumea sa plece in vacanta atat la vest cat si la est si sa fie cat mai bine dispusa din aprilie pana in septembrie. Iarna nu e bine sa se plece din Scandinavia nici la vest nici la est, ci numai catre sud, sau cel mult sud-vest. De aceea exista o indelungata traditie ca Scandinavii sa plece in februarie in America de Sud, iar in mai catre America de Nord, si fiecare luna are destinatia ei recomandata, deoarece exsta si traditia asta de a calatori in grup, chiar daca nu grup chiar super organizat lanivel turistic, dar asa macar cam cu acelasi barci sau in zilele noastre avioane. De altfel primele calatorii ale vikingilor catre America au fost plaificate in timpul verii, desi ma rog ast aprobabil si pt ca totusi calatoreau dinspre Groenlanda catre nordul Canadei si doreau sa evite sa fie prinsi de gheturi, dar precis si pt ca asa se adaptau mai usor la jet lag, si de altfel scrie si in Saga lui Erik cel Rosu ca a durat numai 2 zile sa se adapteze la jet lag din Groenlanda catre Candaa, plus mai devreme zice ce greu i-a fost lui Leif sa calatoreasca dinspre Islanda inapoi catre est in Norvegia, desi l-au primit acolo cu bucurie, saracul a zacut aproape toata iarna sa isi revina de la jet lag. (Ma rog, am citt pe repede, nu stiu daca e chiar asa, dar o sa citesc mai pe indelete ca povestea asta a lui Erik cel Rosu mi se pare chiar simpatica. (Nu mai zic ca mi-am formulat impresia ca aceasta Saga e de fapt o poveste creata de niste calugari misionari timpurii crestini din Irlanda si Celtia, care de fapt la origine erau Daci, care probabil se saturasera si de Burebista si de Greci si de Romani si de Rusi, si de Buri si de Sarbi, de toata lumea, si erau si asa mai creativi, si isi luasera lumea in cap cu Celtii, ajunsesera in Irlanda, unde sf Andrei s-a tinut dupa ei, si i-a crestinat, si pe urma au plecat cu irlandezii sa crestineze si pe vikingi, si au luat asa cativa baieti nordici care stiau sa scrie, ca in tarile nordice ideea de scolarizare obligatorie a inceput ff devreme, si le-a zis ce sa scrie acolo in Saga, ca ei cunosteau povestile astea mai de mult de la greci si de la altii cu care petrecusera pe drum, dar le-au adaptat asa sufletului nordic mai sensibil si dornic de calatorii in locuri exotice).

   Răspunde

   1. Imi place treaba cu gnomii, trebuie neaparat sa aprofundez! 😀

    Răspunde

    1. Aici e bibliografia cu scheme re jet lag, care aminteste si de zeitgebers, http://www.ccjm.org/content/78/10/675.long

     Insa despre zeitgeber, mai aprofundat, a povestit initial dr Jurgen Walther Ludwig Aschoff, un fiu al patologului Ludwig Aschoff, (la randul lui acesta unul din elevii cei mai buni, desi totusi aparent cu interese si competente ceva mai restranse, al renumitului prof dr antropolog, patolog, istoric al preistoriei, biolog, scriitor, editor si politician, Carl R Virchow), care Ludwig tata a descris prima oara alaturi de colegul lui din Japonia, Sunao Tawara, (care naiba stie ce o fi cautat tocmai in Germania in perioada aia de dinainte de primul razboi mondial, desi desigur in Japonia ramasese asa ca o legenda de la vremea diplomatului amator Siebold, cel interesat de magnolii si de harti ale Japoniei si Coreei, despre care am scris la mine pe blog, ca undeva departe pe undeva prin Prusia, dincolo de Rusia, existau niste oameni invatati, despre care se laudase probabil Siebold ca erau prietenii si cunoscutii lui, ca sa ii impresioneze pe japonezi si mai ales, probabil, pe concubina lui japoneza), nodul atrio-ventricular, numit o vreme dupa aceea nodul Aschoff-Tawara, (desi acum nu mai e asa la moda se se incurajeze acest fel de denumiri, pt ca de fapt nu se stie daca nu or fi fost si altii care sa fi descoperit si ei aceleasi lucruri, numai ca poate nu stiau lb germana astfel incat sa fie bagati in seama de cineva la acea vreme), care se afla in inima mai tuturor mamiferelor, inclusiv a celor de specii Sapiens sau Neaderthal, un nod important deoarece are o functie de vice-nod, in caz ca ala principal din antreul sau anticamera superioara dreapta a inimii nu functioneaza asa de bine, (desi sper ca are si alte functii, nu numai sa stea si sa astepte sa isi dea demisia sau chiar sa decedeze nodul principal.)

     Jurgen Aschoff este unul din cei 3 parinti fondatori ai domeniului de cunoastere numit cronobiologie, (si nu stiu de ce mai mereu trebuie sa fie 3 parinti fondatori pt vreun domeniu de cunoastere, oricat de obscur al fi el, adica OK sa nu fie doar unul, ca atunci e probabil considerat neserios, dar de ce nu 2, cred ca e poate legat de conceptul de Trinitate, care nu e numai crestin, dar apare si in alte culturi si mitologii, gen zei cu 3 fete sau 3 capete, chiar si 3 p..i, dar cred ca e poate si datorita inclinatiei mai comune a tuturor de a fi atrasi si intrigati, sau chiar excitati, sau simplu treziti din motaiala, de filmele sau show-urile 3-D mai mult decat de alea 2-D), ceilalti 2 fiind dl Erwin Bunning, un biolog si botanist german originar din Hamburg, interesat de ritmul circadian al plantelor, decedat din pacate in 1990 din cauza unei pneumonii complicand o maladie pre-existenta Alzheimer, si dl Colin Pittendrigh, un biolog nascut in Anglia, ulterior calatorind pt luna de miere plus ulterior ramanand si pe durata WW2 in Trinidad, si apoi devenind American, interesat de ritmul circadian initial al tantarilor presupun deosebit de abundenti in Trnidad, insa ulterior si al musculitelor Drosophila si al unor rozatoare nocturne, acestea fiind probabil mai usor gasibile asa la tot pasul pe continentul SUA decat tantarii, si acesta decedat din pacate in 1996, desi nu stiu de ce, oricum pe la varsta de 77 de ani, 7 luni si 7 zile (daca luam in considerare ora Kiribati, adica deja ar fi implinit probabil si 7 zile daca s-ar fi aflat in Kribati, si nu in SUA, unde abia implinise doar si 6 zile)…zau, o coincidenta, nu cred ca poate fi vorba de razbunarea numarului poli-mitic 7 din cauza ca se decisese masurarea scurgerii timpului la nivel de cronometru in sau pe alte baze ! (Nu rezist sa nu ma intreb totusi daca o fi decedat oare din cauza sau si prin contributia unuia din cele 7 genuri principale de virusuri cunoscute ?!)

     Oricum, dr Jurgen Aschoff, a supravietuit mai mult decat ceilalti, pana tocmai in 1998, si care a decedat efectiv statistic constiincios la 10 luni dupa ce sotia lui Hilde decedase, (pt ca inainte fusese descris ca un om ff activ si vivace, insa dupa aia efectiv se pare ca nu a mai reusit sa reziste acelor statistici confirmate chiar pana si de dept de Fiziologie Comportamentala al Institutul Max Planck caruia ii fusese o vreme director, cum ca multi barbati decedeaza cam in decursul primului an dupa ce raman vaduvi), si fusese mai prieten cu americanul, pt ca si el era interesat mai mult de animale decat de plante, lui placandu-i sa studieze ritmurile zilnice ale sobolanilor, soarecilor, pasarilor, macacilor, maimutelor, si chiar si al oamenilor.

     Jurgen Aschoff a utilizat prima oara termenul zeitgebers, intr-un articol prezentat la un simpozium din satucul pitoresc turistic Cold Spring Harbor, Long Island ( https://www.youtube.com/watch?v=JpiRc2Q_pG0 ), in 1960, http://symposium.cshlp.org/content/25/11, la aceeasi conferinta, colegul lui, Pittendrigh contribuind si el cu un articol, http://symposium.cshlp.org/content/25/159, iar dr Erwin Bunning tinand cuvantarea de deschidere al acelei conferinte, http://symposium.cshlp.org/content/25/1.extract?sid=1ce552f4-d68c-4ddf-85c6-ee3abe5414d4

     Zeitgeber = dadator de timp, desigur nu ca un cadou, insa totusi asa care te ajuta, este un stimul din mediu, cel mai comun desigur alternanta luminii soarelui intre zi si noapte, insa pot fi si altii, ca de ex temperatura, interactiunile sociale, exercitiul fizic, mesele zilei, care participa si el la ajustarea ceasului sau ritmurilor intern biologice.

     De fapt acum imi dau seama ca nu trebuia sa ma speriu asa de tare initial, (mai ales vazand si filmele alea cu dl Harold Lloyd atarnand acolo de un ceas), ca poate ritmul tuturor, chiar si al celor care stau cuminti acasa la ei, o fi asa de ff mai lung decat 24 de ore, desi intr-adevar poate fi o idee mai mult, insa nu chiar asa de mult. Cercetarile initiale aratasera chiar catre 25 de ore, insa au fost facute neglijandu-se influenta luminii artificiale, pt ca subiectii, desi izolati de soare si de ceasuri, erau totusi lasati sa aprinda lumina unui bec daca nu le era inca somn, si sa stinga lumina unui bec daca li se facea somn si doreau sa se culce, insa cercetari mai recente (1999, si replicate in 2002) au aratat ca de fapt corpul uman este chiar in ritm destul de apropiat cu cel solar, 24 ore 11 minute plus minus 16 minute, deci totusi ne invartim in jur de 24 de ore, la fel ca si Terra in jurul ei insisi, asa mai toti pe loc, dar totusi desigur daca vom calatori asa distante lungi ff rapid, adica, zau, in acelasi sens ca si Terra, (adica de la vest la est daca ne uitam la ea, noi stand pe Steaua Polara, cum se invarte invers decat acele de ceasornic, cu viteza la Ecuator de cca 1670 km/h, cam dublu decat un avion mare la viteza de croaziera), luandu-ne la intrecere cu Terra adica, si gandindu-ne cat este ea de mare, si noi cat de amarati si de mici suntem, mai ales si ca avioanele incearca sa o ia pe calea cea mai scurta si pe acolo de fapt unde viteza Terrei e relativ si mai mica, (de ex si numai la 30 grade lat nord, viteza relativa a Terrei e deja numai 1470 km/h, cam pe la St Petersburg viteza relativa de rotatie a Terrei incetinindu-se cam la aceeasi cu al unui Jumbo din asta mare intercontinental, iar pe deasupra Groenlandei, cam numai 570 km/h, mai incet decat avionul), zau, daca deci efectiv vrem sa ne luam la intrecere cu Terra, atunci se vor cumula destule minute ca sa ne doboare ! Dar daca vom zbura in directia opusa Terrei, ea stie ca atunci nu ne luam la intrecere cu ea, plus ca stie ca nu suntem Superman astfel incat sa ii putem frana rotatia sau sa dam chiar Timpul inapoi, atunci ei nu ii pasa asa de mult de noi, si de aia e mai usor invers ! Vezi, cum nu e bine sa ne intrecem cu entitati din astea importante asa care sunt si super feminine plus si de nivel ober-CEO cum ar fi, de ex, mama Natura sau Geea/Terra ?!

     Răspunde

     1. Comentariul asta neaparat trebuie citit de Kadia! 😀

      Răspunde

  2. Da, am auzit si eu asta in nu stiu ce discutie, dar cum n-am citit si nici cautat un articol serios, n-am stiut daca e pe bune.

   Răspunde

 2. Daca a dat Rudolph un link, indraznesc si eu: http://www.fastcompany.com/3030609/want-to-be-more-creative-sleep-like-the-ancients-did?partner=rss
  S-a redescoperit lucrul bine stiut pe vremuri cum ca somnul e facut din doua faze. Daca le respectam si nu le fortam sa se contopeasca e de bine.

  Răspunde

  1. Sarut-mana! Merg sa citesc acum.
   Te rog frumos nu mai ezita sa pui orice link sau comentariu, imi place! 🙂

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: