Indian tonic cu castraveti

Cum spuneam acum vreo doua posturi, planuiesc de ceva timp sa fac indian tonic cu castraveti pentru ginul de la Hendrick’s. In compozitia ginului astuia exista extras de castraveti (printre alte balarii de regula utilizate pentru gin) si cutuma zice ca trebuie baut cu rondele de castraveti, nu lamaie (sau nu doar lamaie) si cu indian tonic cu aroma de castraveti, nu simplu. Evident tonicul cu castraveti exista de cumparat pe la unele magazine. Dar nu-i la fel haios si gustos ca ala facut in batatura. Asa ca m-am apucat de cautat protocol de manufactura.

Am gasit, dar aveam nevoie de filtru din acela de panza prin care sa strecor castravetii blenduiti, similar cu treaba care se foloseste la facut branza din iaurt (in romana dracia se numeste sedila sau sidila). Tifonul insa nu era bun ca are porul („ochiul”) prea mare pentru ce-mi trebuia mie (la sfarsit lichidul trebuie sa fie cat mai limpede).

Ca o paranteza, indiferent insa de materialul folosit, sedila trebuie croita conic ca sa-i creasca eficienta de filtrare. Chestia asta e explicata de un sistem de ecuatii aplicabile in electricitate si fizica lichidelor care spune (foarte-foarte simplificat) ca intr-un camp sarcinile electrice se „inghesuie” spre varfuri. Sau, fiindca ne referim la lichide, presiunea creste spre varf. Mai uman, draciile se autopreseaza in plasa in exact stilul in care penele dintr-o perna (bine asta nu e chiar lichid dar fiind multe au dinamica de lichid, ca si boabele de porumb dintr-un camion) tind sa se duca in timp spre cele 4 colturi (si de unde dinamica asta e oprita daca le coaseti colturile circular). Pe scurt, daca o faceti conica cresteti considerabil eficienta de filtrare decat daca o faceti ca o calota de sfera sau cau o fata de perna.

Ca sa revenim la subiect, am dat din colt in colt si, in final, am facut rost de device. Conic. Si da, arata fix a tzatza si eu m-am bucurat!!! Mai ales ca trebuie muls! 😉

IMG_9687

Asta-i opera, etapizat:

collage1

Pe scurt castravetii se curata de coaja (nu-s convins ca e cazul), se taie in 4 si se baga in blender. Dupa ce devin pasta se pun in sedila si se lasa la scurs. Zeama se amesteca in proportie de 1:10 cu indian tonic. Dap, sticlele sunt refolosite cu eticheta vechiului produs (au capac care se insurubeaza deci au fost utile). Sticlele se tin in frigider.

Si asta e un gin cu opera:

collage2

Lamaia e evident taiata asa ca sa rupa gura doamnei. Dar, lasand la o parte asta, crestarea cojii e recomandata ca sa devina ginul un pic mai amarui (acum daca o taiati ca soarele, luna sau limbricul atomic, nu conteaza, dar taiati-o).

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: