Cu accelerator, dar fara mumie

Acum multa vreme va povesteam despre filmul Regele Scorpion 3, o pelicula unica a cinematografiei americane. Inca din primul paragraf, observam singura mare lipsa a acestui film: absenta cosmonautului rus. De aceasta data va voi povesti o alta capodopera vizionata recent, The Cloverfield Paradox, capodopera care are marele avantaj de a contine un cosmonaut rus, dar si un unic si singular dezavantaj: absenta mumiei.

Datele problemei:

Lovit fiind de o profunda criza energetica, manifestata prin induiosator de rezonabile cozi la benzina si o pana de curent la benzinarie, probabil cauzata de cele cateva sute de becuri cu incadescenta pe care aceasta le avea aprinse, pamantul se afla in plina criza politica. Totul, dar totul sta in activarea a unui accelerator de particule experimental trimis, din motive necunoscute, undeva pe orbita. Desemnata cu salvarea speciei este o echipa multietnica, multinationala si aparent si multidisciplinara (desi eu inca nu m-am lamurit cine e fizicianul, dar e posibil sa fi adormit peste pasajul revelator), cu o compozitie perfect adecvata bancurilor cu Bula.

Pe langa deja evidentul potential catastrofic al echipei, fragmentar ni se atrage atentia ca exista probleme mai groase: acceleratorul poate cauza potentiale gaurici spatio-temporare din care pot/vor aparea monstri (nu e clar). Geniul profetic insa era mic, batran si urat asa ca a primit de la ticalosii aia din guverne, invidiosii aia din universitati si in genere umanitatea nerecunoscatoare, fix ce-i lipsea, adica mumu. Mult mumu.

Desfasurarea actiunii:

Ajunsi in spatiu, in toiul animoziatilor dintre rusul rau (ce dor mi-era!), ochelaristul german si chinezoaica pitica, sexy si rea, acceleratorul dovedeste zguduitor ca nie rabota. Cateva suturi mai incolo, perla tehnologica pare sa-si faca treaba multumitor, fix ca tokamakul de la euroatom, adica pentru circa 1 minut. Dupa initiale si dreptcredincioase injuraturi plurilingve, catastrofa loveste si ritmul filmului devine alert: pamantul dispare din hublouri, in panoul electric se materializeaza o blonda cu origini dubioase si cabluri infipte-n dos, bratul italianului este amputat de polimerul peretului si incepe sa circule prin statie, rusul moare invadat de viermii folositi pentru hrana echipajului si i se gaseste in stomac sursa acceleratorului de particule, evident in urma indicatiilor scrise de bratul liber (da, ala fara corp) al italianului cu un fel de ruj pe podeaua de sub borcanul transparent in care fusese pus la stocat, echipajul se lamureste ca au ajuns intr-un univers paralele si vor inapoi la mami acasa, chinezoaica moare inecata (pasul 1) si apoi refrigerata de ejectia in spatiu (pasul 2), brazilianul se sinucide inutil pentru echipaj, italianul este in sfarsit strangulat de polimerul magnetic de pe perete, britanica se duce sa salveze neamtul si pe inca un prost de blonda nebuna descoperita in panoul electric, sfarseste ascunsa pe sub mese si salvata de neamtul impuscat, impreuna se intorc in universul initial iau capsula spre terra si filmul se termina, apoteotic, cu un fel de reptila infometata cu capul si gatisorul in stratosfera si popoul pe pamant uitandu-se cu pofta la conserva germano-engleza aratand ca totusi apocalipsa pe terra e fix cum trebuie: sub mormane de cacat. Fiindca nu stiu de dumneavoastra, dar eu cand am vazut monstru m-am gandit ca nu stiu cat mananca, da’ doamne cat face…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: